Hlavní obsah

Kaddáfí se chystá zmizet i s rodinou do Tunisu

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se zjevně chystá už brzo opustit zemi s celou svou rodinou. Oznámila to televize NBC s odvoláním na americké vládní a zpravodajské zdroje.

Foto: Ahmaed Jadallah, Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Američtí činitelé řekli NBC, že podle zpravodajských zpráv Kaddáfí připravuje plány k evakuaci z Libye se svou rodinou. Naznačují, že může odjet do Tunisu, kde je možné, že dostane azyl.

Zdroj bližší podrobnosti neuvedl. Tyto zprávy dává do souvislosti s výrokem šéfa Pentagonu Leona Panetty, který tento týden prohlásil, že to vypadá na to, že Kaddáfího dny jsou sečteny. Nicméně administrativa to už od března prohlásila několikrát.

Z Tripolisu prchají celé rodiny

NATO v pátek ráno zasáhlo sedm cílů v okolí Kaddáfího sídla v Tripolisu, zatímco povstalecké síly stahují smyčku kolem hlavního města. Z města podle svědků začaly prchat celé rodiny, vláda kontroluje ulice kontrolními stanovišti, po setmění jsou slyšet přestřelky a výpadky proudu trvají už celé dny.

Povstalci ohlásili dobytí rafinerie ve městě Zavíja ležícím asi 50 kilometrů východně od Tripolisu. Pod jejich kontrolou je i Gharján, 80 km jižně od metropole, a starobylá Sabratha východně od města. Povstalci také kontrolují silnici na východ do Tuniska, čímž odřízli zásobování Kaddáfího sil.

Libyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí ale zprávy o průniku povstalců do komplexu rafinérie v Zavíji popřel. Zařízení zpracovává jen zásoby ropy a funguje na třetinu výkonu.

Přes ujišťování povstalecké Národní přechodné rady v Benghází, že s režimem nijak nevyjednává, potvrdil francouzský expremiér Dominique de Villepin, že jednání probíhají v tuniské Džerbě, a že se jich v pondělí osobně zúčastnil. „Skutečně jsem tam byl, ale nemohu se dál šířit, protože by to poškodilo naději na úspěch,“ řekl deníku Le Parisien.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám