Hlavní obsah

Kaddáfího jednotky znovu zatlačují rebely k Benghází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Jednotky věrné Muammarovi Kaddáfími během víkendu tvrdě dotíraly na zbývající bašty povstalců v západních oblastech země. Boje zuřily především u měst Misuráta a Adžedabíja. Rebelové ztratili u Misuráty nejméně 30 bojovníků. Ztráty díky aktivnějším náletům NATO utrpěly i vládní síly, které přišly o 17 tanků.

Článek

Kaddáfího vojáci stále vehementně bojují o Misurátu, ležící asi 200 kilometrů východně od Tripolisu. V sobotu na ni útočili ze tří front. Podle lékařských zdrojů je na straně povstalců 30 mrtvých, ovšem Kaddáfí město stále v plné míře nezískal. Ovládá ale některé její části a vláda tam podle Reuters uspořádala pro novináře exkurzi. Zpravodaj agentury psal, že ulice na jihu města jsou opuštěné a že mnohé budovy nesou stopy intenzivního bombardování.

Situace se rychle mění

Velmi proměnlivá situace vládla u východolibyjských měst Briga a Adžedábíja. Krátce poté, co bylo oznámeno, že povstalci postoupili hlouběji do Brigy, agentury informovaly, že vládní síly jejich ofenzivu odrazily a přinutily je k ústupu a že dělostřelecká palba donutila povstalce ustoupit i v Adžedábíji.

Foto: Novinky

Ropný přístav Briga od únorového vypuknutí protivládních nepokojů změnil "majitele" už nejméně pětkrát. Agentura AFP oznámila, že pod tlakem vládního dělostřelectva a raket se na této frontě musili povstalci po předchozím postupu vpřed znovu stáhnout.

V Adžedábíji se podle agentury AP zdá, že Kaddáfího síly zaujaly pozice uvnitř města a že když začalo vládní ostřelování, většina povstalců se z města stáhla, ale později se znovu pokoušela o protiútok. Pokud by vládní jednotky získaly nad městem kontrolu, otevřelo by jim to cestu k Benghází a Tobrúku - hlavním baštám povstalců na východě země.

Povstalci oceňují aktivitu NATO

Povstalecký velitel, kterého agentura dále citovala, vyslovil spokojenost s "pozitivní změnou" postoje Severoatlantické aliance, jejíž letouny podle něho nejméně čtyřikrát bombardovaly vládní pozice. Povstalci v minulých dnech NATO vinili, že nezasahuje proti Kaddáfího silám dost intenzivně.

Posláním koalice, jejíž vojenské akce v Libyi NATO koordinuje, je podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN ochránit libyjské civilisty před násilnostmi Kaddáfího sil. To zahrnuje i vynucování bezletové zóny nad Libyí. Kaddáfího síly NATO obviňují, že de facto bojuje na straně povstalců.

Aliance zasáhla i proti migu povstalců

Aliance však podle AFP oznámila, že její letouny přinutily přistát povstalce, který pilotoval stíhačku MiG-23 a porušoval bezletovou zónu.

Kaddáfí se objevil v jedné tripolské škole, nad kterou podle libyjské agentury JANA přelétají letadla "křižáků" s cílem terorizovat žáky, kteří ovšem "vzdorují agresi a terorismu". "Bratr vůdce revoluce a nejvyšší velitel nařídil udělit žákům, vyučujícím i dalším zaměstnancům školy ceny za odvahu," napsala JANA.

Generální tajmeník NATO Anders Fogh Rasmussen v rozhovoru pro pondělní vydání německého týdeníku Der Spiegel řekl, že konflikt v Libyi "nemá vojenské řešení". "Potřebujeme politické řešení a to je záležitost libyjského lidu," prohlásil. Zdůraznil, že "musí být za každou cenu zachována územní celistvost Libye". Aliance se podle něho bude striktně držet mandátu, který jí dává rezoluce RB OSN číslo 1973, hovořící o ochraně libyjských civilistů.

Mezinárodní výbor Červeného kříže dnes oznámil, že rozšiřuje své humanitární aktivity do západní Libye. Jeho loď s lékařskými zásobami zakotvila Misurátě a jeho pracovníci jsou již na cestě do Závíje asi 50 kilometrů západně od metropole Tripolisu.

MVČK má pracovníky rozmístěny především ve východní Libyi, kde mají převahu povstalci - především v Tobrúku a v Benghází. O možnosti získat přístup i do západních oblastí MVČK jednal s libyjským vedením už týden.

Diplomaté se pokusí najít řešení

Na diplomatické frontě se připravuje na 13. května jednání kontaktní skupiny pro Libyi v katarském Dauhá a na 14. dubna se podle Ligy arabských zemí (LAS) chystá z iniciativy OSN konference o Libyi v Káhiře. Bude se na ní jednat o posílení koordinace mezi LAS, OSN, Africkou unií a Organizací islámské konference ve věci Libye.

V Libyi je o tomto víkendu očekávána zprostředkovatelská skupina Africké unie - prezidenti Jižní Afriky, Konga, Mali, Mauritánie a Ugandy. V neděli se mají sejít s Kaddáfím a posléze tentýž den a v pondělí s představiteli povstalců v Benghází. Budou se snažit vyjednat příměří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám