Hlavní obsah

Lidský řetěz obklíčil bahrajnskou metropoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma

Tisícovky šíitských demonstrantů v sobotu vytvořily lidský řetěz kolem metropole Bahrajnu Manáma. Nadále požadují uvolnění režimu, který v nevelkém království v Perském zálivu ovládají menšinoví sunnité. Manifestace byla na rozdíl od předchozích dnů pokojná. Vidět podle agentury AP nebylo ani policii.

Foto: Reuters

Protestní šíitských lidský řetěz kolem metropole Bahrajnu Manáma

Článek

Situace se v Bahrajnu ještě vyhrotila ve čtvrtek, kdy se odehrály pouliční bitky mezi sunnity a šíity na manámském Perlovém náměstí, což si vyžádalo nejméně 12 zraněných.

Šíité demonstrují v Bahrajnu už třetí týden proti údajné diskriminaci a politickému pronásledování. Nepokoje si zatím vyžádaly sedm obětí.

Dynastie, k níž patří i současný král Hamad bin Ísá Chalífa, vládně Bahrajnu už 200 let. Šíitské protestující však podporují i někteří sunnité. "Jsem součástí lidského řetězu, protože věřím v jednotu," citovala AP osmadvacetiletého sunnita Amála Frída. "Moje láska k Bahrajnu neznamená, že musím být oddaný královské rodině. Chci svá základní práva a odchod zkorumpované vlády," řekl Fríd.

Bahrajn je významný spojenec Západu v oblasti, kudy vedou důležité přepravní cesty ropy a kde se západní zájmy střetávají se zájmy šíitského Íránu. Základnu zde má americká 5. flotila.

Vzhledem k ropnému bohatství Bahrajnu a jeho blahobytu přitom mnohé pozorovatele překvapilo, že je tato země svědkem podobných scén jako v posledních týdnech Tunisko, Egypt, Jemen či Libye.

Kvůli nepokojům byla zrušena Velká cena Bahrajnu, úvodní závod mistrovství světa formule 1, který se měl jet příští víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám