Hlavní obsah

Irácká vláda tajně bez obvinění vězní oponenty

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Bezpečnostní síly blízké premiérovi Núrímu Málikímu provozují na severu Bagdádu tajné vězení, kde elitní týmy bez obvinění i dlouhodobě zadržují a mučí oponenty. Uvedla to americká nevládní organizace Human Rights Watch (HRW).

Foto: Profimedia.cz

Irácký premiér Núrí Málikí

Článek

Téměř 300 vězňů bylo podle HRW koncem listopadu přemístěno ze zelené zóny v Bagdádu do utajované části existujícího zařízení ve čtvrti Kadimija poté, co deník Los Angeles Times napsal o věznění lidí v centru obvodu, kde se nachází vládní úřady. List tvrdil, že někteří lidé jsou ve věznici i dva roky. Irácká vláda obvinění popřela.

Existenci pokračujících praktik v nové věznici podle HRW potvrdili nejen svědkové, ale i 18 vládních dokumentů, které má organizace k dispozici. „Spěšný přesun se uskutečnil jen pár dní před plánovanou návštěvou mezinárodního inspekčního týmu v předchozím zařízení v zelené zóně,“ uvedla HRW.

Věznice má vést 56. brigáda irácké armády, známá jako bagdádská brigáda, a protiteroristická jednotka, které obě spadají pod přímé velení premiéra Málikího.

„Žádné tajné vězení tady není,“ reagoval pro agenturu AFP na zprávu americké organizace náměstek iráckého ministra spravedlnosti Bušo Ibráhím.

Irák má roztříštěný vězeňský systém, v jehož rámci provozují vlastní věznice ministerstva vnitra, obrany a spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám