Hlavní obsah

Z egyptských věznic uprchly tisíce zločinců, hrozí naprostý chaos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Napětí v Egyptě zmítaném šestý den protivládními nepokoji se vystupňovalo. Bouřlivé demonstrace si vyžádaly 150 mrtvých. Policie však nezvládá situaci a množí se případy rabování. Egyptská televize navíc informovala, že z věznic uprchly tisíce vězňů. Jsou mezi nimi islámští extrémisté i těžcí zločinci.

Foto: ČTK

Zničené a vypálené obchodní centrum Arkadia v Káhiře.

Článek

Jak uvedla ruská agentura RIA Novosti s odkazem na televizní stanici Al-Džazíra, počet mrtvých během trvání incidentu už dosáhl 150 a zraněných jsou na 4000.

Podle agentury Reuters nebude v neděli ani v pondělí fungovat egyptská burza cenných papírů a z preventivních důvodů kvůli zhoršené situaci v zemi se neotevřou ani banky.

Podle britského ministerstva zahraničí je v Egyptě asi 30 000 britských turistů. Pobyt v jednotlivých letoviscích se dá i nadále považovat za bezpečný, informovalo ministerstvo. Jak pro BBC uvedl britský turista Alex Belfield, když se v sobotu vrátil z večeře v letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře, nalezl svůj hotel zabarikádovaný.

Jen z trestnice Abú Saabal na okraji Káhiry se v noci podařilo dostat na svobodu zhruba 6000 vězňů. Další vězeňská vzpoura byla hlášena z ústřední věznice v oáze Fadžúm jižně od Káhiry. Tam vězni podle agentury DPA zabili policejního generála a dalšího odvlekli na neznámé místo. A při nepokojích ve věznici Katta nedaleko Káhiry podle zpráv na síti Twitter dozorci postříleli 170 vězňů a jejich příbuzných, 200 dalších zranili.

Arabská televize Al-Džazíra ráno informovala, že v Káhiře panuje zatím klid, nicméně se očekává pokračování protestů během odpoledních a nočních hodin. Ulice v centru metropole byly ráno téměř vylidněné, vidět jsou hlavně vojáci zaujímající pozice u důležitých budov.

V noci však byly hlášeny množící se případy rabování a útoky band mladíků na motorkách na supermarkety a banky. Místně proto obyvatelé vytvářely podomácku  vyzbrojené hlídky. Terčem útoků se stala i muzea se sbírkami artefaktů z éry stavitelů pyramid, které by měla ochránit armáda. [celá zpráva]

Jak informovala v sobotu místní média, dosavadní šéf egyptské rozvědky Omar Sulejman byl jmenován viceprezidentem země.

Egyptský režim zakázal Al-Džazíru

Podle nejnovější informace egyptské agentury MENA odstupující ministr informací Anás Fakkí nařídil zákaz působení satelitní televize Al-Džazíra. Stanice přitom protivládní demonstrace široce kryje a zprostředkovává většinu zpravodajství i pro zbytek světa. Veškeré její kanceláře mají být od neděle uzavřeny, její aktivity zrušeny, všechny autorizace pracovníků televize zrušeny a jejich tiskové průkazy odebrány.

Al-Džazíra podle AFP krátce nato o rozhodnutí zakázat její působení v Egyptě informovala, pokračovala ale ve vysílání.

Bezprecedentní revolta proti Mubarakovu režimu trvá už šestý den.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám