Hlavní obsah

Írán vyrobil uranový koncentrát a hodlá s ním dál pracovat

– Teherán • Aktualizováno

Írán poprvé vyrobil vlastní uranový koncentrát, který slouží jako základ k výrobě obohaceného uranu. Dodal ho v neděli do jaderného zařízení v Isfahánu a hodlá s ním v neděli poprvé pracovat. Podle agentur Reuters a AFP to prohlásil íránský viceprezident pro jadernou energetiku Alí Akbar Sálehí.

Foto: Profimedia.cz

Šéf íránské agentury pro atomovou energii Alí Akba Salehí

Článek

"Dnes jsme sledovali dodání prvního doma vyrobeného uranového koncentrátu... do jaderného zařízení Isfahán," řekl v přímém přenosu státní televize  íránský viceprezident pro jadernou energetiku Alí Akbar Sálehí, který zároveň stojí v čele íránské agentury pro atomovou energii.

Teherán dosud využíval materiál nakoupený v 70. letech v Jihoafrické republice. Jeho zásobu podle některých západních expertů ale Íránci možná již téměř vyčerpali.

Oznámení zaznělo den před zahájením nového kola rozhovorů Íránu se zahraničními mocnostmi o jeho sporném jaderném programu.

První uranový koncentrát získal z rudy vytěžené v uranového dolu na jihu země. Vědci ho k dalšímu zpravování použijí v jaderném zařízení Isfahán. Íránský jaderný program vzbuzuje v zahraničí obavy, že Írán chce získat jaderné zbraně.

Teherán tvrdí, že mu jde výhradně o rozvoj jaderné energetiky. Sálehí podle agentury AP řekl, že na další práci s koncentrátem bude dohlížet Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Po dalším zpracování je využitelný nejen jako palivo v jaderné elektrárně, ale také k výrobě bomby.

Obohacený uran se využívá v jaderných reaktorech nebo jaderných zbraních. Vzniká v centrifugách z hexafluoridu uranu (UF6), který se získává právě z uranového koncentrátu nazývaného také yellowcake.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám