Hlavní obsah

Izraelský voják tančil kolem zadržené Palestinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská armáda vyšetřuje okolnosti pořízení videa, které se objevilo na internetu a na němž izraelský voják tančí kolem zadržené palestinské ženy, jež má převázané oči. Za letošní rok je to nejméně třetí podobný případ.

Článek

Na videu je žena v černém oděvu a s muslimským šátkem, jak stojí u zdi a kolem ní tančí orientální tanec izraelský voják, přičemž činí vyzývavá gesta. V pozadí zní arabská hudba.

Armáda stále zjišťuje, zda je video autentické. Současně prohlásila, že podobné praktiky jsou ojedinělé a armáda je odsuzuje.

„Ať už je záznam pravý nebo ne, jestli má být v pořádku nebo vtipné nechávat zadržované lidské bytosti s převázanýma očima v ponižujících pozicích, vypovídá to něco špatného o společnosti,“ reagovala Dana Zimmermanová z organizace za lidská práva Ješ Din.

Za poslední rok je to nejméně třetí podobný případ, jaký armáda řeší. V srpnu jedna bývalá vojákyně na Facebook umístila fotografie, na nichž pózuje před zajatými Palestinci. Počátkem roku se zase objevilo video, na němž vojáci tančí při patrole na západním břehu Jordánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám