Hlavní obsah

Chomského nepustili na Západní břeh Jordánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Lingvistu a levicového politického aktivistu Noama Chomského nepustily izraelské úřady na Západní břeh Jordánu. Profesor tam měl o víkendu na univerzitě vystoupit s přednáškou a mimo jiné se setkat s premiérem palestinské samosprávy Salámem Fajádem a dalšími.

Foto: Majed Jaber, Reuters

Přední americký levicový intelektuál Noam Chomsky

Článek

Chomsky chtěl v neděli překročit hranice z Jordánska i s dcerou Avivou, která je rovněž akademičkou. Izraelci je nejprve několik hodin vyslýchali a následně vrátili zpět. Chomsky uvedl, že mu nikdo nevysvětlil důvod s tím, že písemné stanovisko si může vyzvednout na americké ambasádě.

Podle agentury Reuters záležitost prošetřuje izraelské ministerstvo vnitra. Pohraniční stráž se údajně domnívala, že Chomsky chce navštívit další místa v Izraeli mimo palestinská území.

Jednaosmdesátiletý Chomsky v médiích uvedl, že mu byl zapovězen vstup, protože Izrael kritizuje. Dodal, že Jeruzalému se nemuselo líbit, že chce navštívit pouze palestinskou univerzitu. Později v rozhovoru pro deník Ha’arec přirovnal izraelský režim k stalinskému.

Chomsky je častým kritikem izraelské politiky na okupovaných územích a americké podpory Jeruzalému. Izrael v minulosti navštívil mnohokrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám