Hlavní obsah

Dvanáctiletá Saúdka vybojovala rozvod s osmdesátiletým mužem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Dvanáctiletá dívka v Saúdské Arábii uspěla v boji o právo na rozvod s mužem, který je téměř o sedmdesát let starší. Podle britského deníku The Times je případ průlomový, mohl by vést k ustanovení spodní věkové hranice pro vstup do manželství.

Článek

Rozvod řešil soud ve městě Burajda a dívce poskytla právní pomoc státní komise pro lidská práva. Dívka si otcova bratrance vzala loni proti přání své matky. Právě ta o rozvod požádala, ale žádost tento měsíc stáhla. Je to vůbec poprvé, co státní komise v takovém případě veřejně zasáhla, uvedly už dříve Timesy.

Spor byl nakonec urovnán v rodině a dívka podnět u soudu stáhla.

Zákon v Saúdské Arábii nestanovuje povinný minimální věk pro uzavření manželství. Zákonodárci mají v příštích měsících jednat o změně. Státní komise se snaží prosadit hranici 16 let, přičemž své argumenty z části staví na podrobnostech případu 12leté dívky.

Mladé dívky si berou starší muže většinou v chudých kmenových oblastech. Dívky se takovému obchodu rodin veřejně vzpírají jen vzácně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám