Hlavní obsah

Volby v Iráku ovlivňovala armáda a policie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Parlamentní volby v Iráku z minulého týdne, jejichž výsledky ještě nejsou známy, na mnoha místech ovlivňovala armáda a policie. Vyplývá to ze zprávy pro západní diplomaty v Bagdádu, o níž informoval britský list The Times.

Článek

Zpráva se zakládá na svědectví více než 41 000 pracovníků tří iráckých nevládních organizací v 52 000 volebních místnostech. Podle těch v některých provinciích bezpečnostní síly diktovaly lidem, koho volit. Na hlasování vojáci a policisté mnohde dohlíželi přímo ve volebních místnostech. Navíc na seznamech voličů scházela jména tisíců lidí, zatímco jinde lidé chtěli volit třeba i za mrtvé příbuzné. Volby tedy podle dokumentu nebyly svobodné ani spravedlivé.

Na volební podvody od hlasování 7. března upozornilo množství stran, i když nezřídka je to pokus zdiskreditovat úspěšnější konkurenty. Bývalý premiér Ijád Aláví minulý týden navíc uvedl, že až čtvrt miliónu příslušníků bezpečnostních sil nemohlo volit.

Foto: Khaled Al-Hariri, Reuters

Volební komise v Iráku sčítá hlasy.

Mluvčí volební komise řekl, že zpráva o neregulérním průběhu ukazuje na slabiny, které se ale mohou vyskytnout kdekoliv, a vláda se je bude příště snažit omezit. Nařčení z podvodů odmítl i premiér Núrí Málikí.

Komise zatím stačila spočítat pouze dva milióny z celkem dvanácti miliónů odevzdaných hlasů. Nejlépe si zatím těsně vede Málikího strana. Alávího Irácká národní dohoda je v závěsu - Málikího tábor vítězí v šesti provinciích, Alávího ve čtyřech. Očekává se, že kompletní výsledky budou známy koncem týdne a konečné asi za měsíc, až budou vyřešeny všechny stížnosti a odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám