Hlavní obsah

Židovští osadníci ignorují vládní nařízení o zastavení výstavby

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Na nejméně 29 sídlištích na Západním břehu Jordánu není respektováno nařízení izraelské vlády o zastavení výstavby židovských osad. Přiznalo to ministerstvo obrany, uvedl deník Ha’arec na svých internetových stránkách.

Článek

Ministerstvo skutečnost přiznalo po poslaneckých interpelacích. Podle organizace Peace Now vládní nařízení porušují na nejméně čtyřech dalších místech. Židovští osadníci podle ní pracují na stavbách v noci a též o sabatu. Ha’arec uvedl, že vláda zvažuje, jak si zákaz lépe vynutit.

Vláda premiéra Benjamina Netanjahua rozhodla o desetiměsíčním zastavení nové výstavby vyjma východního Jeruzaléma v listopadu. Měl to být výraz dobré vůle vůči Palestincům. Ti ovšem požadují zastavit výstavbu na všech okupovaných území. Východní Jeruzalém je jádrem sporu, protože z něj Palestinci chtějí mít hlavní město svého budoucího státu.

Sídliště na okupovaných územích jsou podle zahraničí v rozporu s mezinárodním právem. Izrael proti takové interpretaci protestuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám