Hlavní obsah

Američané cvičí jemenskou armádu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Američtí vojáci byli vysláni do Jemenu, aby cvičili tamní armádu. Washington se obává, že se tento nestabilní arabský stát stává strategickou základnou islamistické sítě al-Kajdá. V pondělí to uvedl britský list The Daily Telegraph.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenští vojáci na severozápadě země.

Článek

Jednotky byly vyslány po hlášeních ze sousedních zemí o zadržení desítek bojovníků al-Kajdy na cestě z nebo do Jemenu. Posílení námořních hlídek kvůli zvýšenému pohybu podezřelých lidí mezi Jemenem a Jižní Asií ve svých vodách mezitím oznámil Omán.

Američané se bojí, že se Jemen stává základnou al-Kajdy pro její aktivity v Pákistánu, Afghánistánu a Somálsku, a vyslali tam údajně menší počet armádních instruktorů.

Kromě toho jsou zejména na severu Jemenu aktivní šíitští povstalci, intenzivní boje s vládními jednotkami tam trvají od léta. Rebelové při tom pronikli i na území Saúdské Arábie.

Jemenské šíitské kmeny tvrdí, že chtějí skoncovat s útlakem ze strany sunnitských centrálních úřadů. Boje vyhnaly z domovů desítky tisíc lidí. Povstalci oznámili také sestřelení tří armádních letadel. Západ se domnívá, že je může sponzorovat Írán a libanonské hnutí Hizballáh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám