Hlavní obsah

Přívrženci íránské opozice se střetli v Teheránu s policií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Tisíce přívrženců íránské opozice se v pondělí v centru Teheránu střetly s policií, která proti nim použila obušky a slzný plyn. Ke střetům došlo údajně na dvou hlavních teheránských náměstích a před Teheránskou univerzitou.

Článek

Nepotvrzené zprávy hovořily také o střelbě do demonstrantů.

Stovky policistů už ráno obklíčily univerzitu s cílem zabránit tomu, aby se plánované studentské demonstrace přeměnily v masové protesty proti červnovým sporným prezidentským volbám. Během dne se nicméně protesty přívrženců neúspěšného prezidentského kandidáta Míra Hosejna Músávího, kteří skandovali protivládní slogany, rozrostly.

"Dvě ženy na sobě měly zelené stuhy (symbol podpory Músávího), když je policie zadržela před Teheránskou univerzitou," citoval Reuters webové stránky odpůrců současného režimu.

Země si v pondělí připomněla zabití tří studentů při protiamerické demonstraci v roce 1953. Od 90. let je nicméně tento den záminkou pro konání proreformních protestů.

Nefungovaly sítě mobilních operátorů

Íránské bezpečnostní síly už varovaly, že policie potlačí všechna nepovolená shromáždění mimo univerzity. Úřady také údajně dopředu zpomalily nebo zcela přerušily internetové připojení a zakázaly novinářům, aby informovali o chystaných akcích. Podle Reuters v centru Teheránu nefungovaly sítě mobilních operátorů.

Opozice neuznává výsledek prezidentských voleb, které se konaly v červnu a při nichž podle oficiálních výsledků obhájil mandát dosavadní prezident Mahmúd Ahmadínežád. Po volbách následovaly nejhorší protesty za minulých 30 let. Tisíce jejich účastníků skončily ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám