Hlavní obsah

Osmdesát obětí náletu na uprchlický tábor v Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sana

Nejméně osmdesát lidí zahynulo při náletu na tábor pro uprchlíky na severu Jemenu u hranic se Saúdskou Arábií. Podle svědků jsou mezi oběťmi především ženy, děti a staří lidé. O útoku informovala BBC. Útok provedla armádní letadla. Vláda v půlce srpna zahájila ofenzívu proti vzbouřeným šíitům.

Článek

„Tryskové letadlo mířilo na rebely, kteří po něm z místa útoku stříleli a skrývali se za lidmi vyhnanými z domova,“ uvedl pro AFP jeden z vládních úředníků, který si přál zůstat v anonymitě.

Podle jednoho ze svědků byl útok proveden v oblasti Adi v provincii Amran, kde se lidé bez domova skrývali za stromy.

Vláda tvrdí, že ofenzívu proti šíitům zahájila kvůli tomu, že chtějí zavést svoje zákony v celé zemi (šíitský režim panoval v zemi do 60. let minulého století). Navíc šíité jsou prý podporování z Íránu a šíitskými milicemi z Iráku. [celá zpráva]

Jemenští šíité naproti tomu tvrdí, že chtějí jen větší autonomii a chtějí, aby jejich výklad islámu měl větší prostor a nebyli jako skupina diskriminováni. Obviňují vládu ze zkorumpovanosti a z toho, že je příliš spojena s USA a Saúdskou Arábií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám