Hlavní obsah

Při útoku na Gazu umírali především civilisté, tvrdí B´Celem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Při útoku na pásmo Gazy na přelomu loňského a letošního roku umírali především civilisté, uvedla ve středu ráno organizace na ochranu lidských práv B´Celem. Tvrdí pravý opak než izraelská armáda, podle níž většinu obětí operace Lité olovo tvořili palestinští bojovníci. Pro její tvrzení svědčí i fakt, že uvádí i jména obětí, píše list Ha´arec na svých webových stránkách.

Článek

B´Celem uvádí, že během tří týdnů si operace vyžádala životy 1387 Palestinců, z nichž 773 byli civilisté. Je mezi nimi 320 nezletilých mladších osmnácti let a 109 žen. Organizace uvedla, že zabito bylo jen 330 bojovníků a také 248 policistů Hamásu, kteří se podle ní bojů neúčastnili.

Izraelské obranné síly naproti tomu tvrdí, že si operace vyžádala méně mrtvých Palestinců, uvádí číslo 1166, přičemž jen 295 měli být civilisté. Žen podle armády zemřelo 49 a dětí pod šestnáct let 89.

Armáda uvádí, že většina obětí byli bojovníci hnutí Hamás, kterých bylo 709. Armáda ovšem do nich počítá i policisty Hamásu, které B´Celem vede zvlášť.

Oběti operace Lité olovo v Gaze
Armádní údajeB´Celem
Celkový počet11661387
Civilisté295773
Děti mladší 16 let89252
Ženy starší 16 let49111
Bojovníci Hamásu a policisté709-
Bojovníci Hamásu-330
Policisté Hamásu-248

Mluvčí organizace Sarit Michaeliová sdělila Ha´arecu, že B´Celem prozkoumal všechny dostupné zdroje informací od zpráv armády až po seznamy palestinských organizací na ochranu lidských práv. Uvedla, že navzdory tomu se u 36 lidí nepodařilo zjistit, zda byli bojovníky, nebo ne. Podle ní také organizace zjistila, že 19 nezletilých patřilo mezi bojovníky.

Organizace je údaji znepokojena. "Extrémně vysoký počet civilních obětí a velké škody na civilním majetku vyžadují vážnou sebereflexi v části izraelské společnosti," píše ve zprávě s tím, že má pocit, že interní šetření armády bylo nedostatečné.

Izrael kvůli operaci Lité olovo čelí obviněním, že se dopustil válečných zločinů. Vytýkány jsou mu hlavně útoky na budovy OSN a fakt, že nebylo dostatečně prověřováno, zda se neútočí na civilisty. Kritizován je také za využití granátů s bílým fosforem v obydlených oblastech. 

Při operaci také zahynulo devět Izraelců, čtyři včetně jednoho vojáka zabily rakety vypálené na Izrael. V bojích pak padlo pět vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám