Hlavní obsah

Izraelský Žid získal křeslo ve vedení palestinského Fatahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Šestašedesátiletý Izraelec Uri Davis byl zvolen do širšího vedení palestinského hnutí Fatah. Jako jediný židovský člen Revolučního výboru chce reprezentovat nearabské národy, které podporují Palestince. Členové Fatahu volili své vedení minulý týden na sjezdu v Betlémě, teprve v neděli byly kompletní výsledky zveřejněny.

Foto: Profimedia.cz

Uri Davis

Článek

Vysokoškolský profesor Davis konvertoval k islámu a vzal si za ženu Palestinku. Je tvrdým kritikem izraelského postupu vůči Palestincům, který přirovnává k politice apartheidu. Vyzývá k mezinárodnímu tlaku na Izrael.

Občanství Státu Izrael podle Davise, který je členem Fatahu od 80. let, neznamenalo při volbě žádnou překážku. "Během samotného sjezdu jsem cítil srdečné a nadšené přijetí,“ řekl BBC. "Členství ve Fatahu není podmíněno etnickým původem, nýbrž souhlasem s jeho politickým programem,“ dodal.

Davis sám sebe neoznačuje za Žida, nýbrž za "palestinského Hebrejce židovského původu, antisionistu a registrovaného muslima“.

Mezi téměř 700 členy Fatahu, kteří kandidovali na křeslo ve 128členném Revolučním výboru, se umístil na 31. místě. Mezi dalšími zvolenými kandidáty je například Fadva Barghútíová, manželka předáka Fatahu Marvána Barghútího, který si odpykává v izraelském vězení doživotní trest za vraždu pěti lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám