Hlavní obsah

Hamás se střetl s ještě radikálnější skupinou, šéf extremistů zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Vůdce fundamentalistické islamistické skupiny, s jejímiž příslušníky se v pátek střetla policie v pásmu Gazy, přišel v sobotu ráno o život. Uvedlo to palestinské militantní hnutí Hamás, které pásmo Gazy ovládá. Během pátečních potyček zahynulo 22 lidí a dalších 150 osob utrpělo zranění, z toho některé jsou v kritickém stavu.

Článek

Mluvčí ministerstva vnitra Hamásu uvedl, že Abdal Latíf Músá, vůdce extremistické islamistické skupiny Džund Ansar Alláh (Vojáci stoupenců boha), spáchal sebevraždu. Zabil při tom i zprostředkovatele, který ho a jeho přívržence údajně přesvědčoval, aby se vzdali.

Vojáci stoupenců boha na své webové stránce napsali, že se za Músovu smrt pomstí a z žen těch, kdo ji mají na svědomí, "učiní vdovy".

Střety ve městě Rafáh při hranici s Egyptem vypukly v pátek odpoledne poté, co jednotky Hamásu obklíčily mešitu, v níž se skrývalo asi 100 členů hnutí Vojáků stoupenců boha. Jeho přívrženci považují islámské hnutí vládnoucí v Gaze za příliš umírněné a její vůdce během pátečních modliteb prohlásil palestinské pásmo za "islámský emirát". Požadoval, aby v něm bylo zavedeno islámské právo šaríja.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám