Hlavní obsah

Gates nečekaně jednal v Iráku o prodeji zbraní

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Americký ministr obrany Robert Gates zavítal v úterý bez ohlášení do Iráku. Projednával okolnosti stažení vojáků USA ze země, ale i prodej zbraní. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Ali Jarekji , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Gates jednal s premiérem Núrím Malíkím i svým resortním protějškem Abdelem Kádirem Jásimem. Jedním z předpokládaných témat měl být zájem Bagdádu o koupi 18 amerických stíhaček F-16. Celkem chce Irák do roku 2020 získat 96 strojů. Mají být zárukou ochrany vzdušného prostoru proti hrozbám z Íránu a Sýrie.

V jednání jsou ale další obchody. Americký Kongres byl informován, že objem obchodu se zbraněmi s Irákem by mohl dosáhnout výše 9 miliard dolarů. Bagdád by měl koupit tanky M1A1, přepravní letadla C-130 J a helikoptéry vyráběné Boeingem nebo firmou Textron.

Irácké ministerstvo obrany oznámilo, že o stíhačkách jedná také s dalšími zeměmi. Iráku v minulosti prodaly zbraně mimo jiné Francie, Čína a Rusko.

Robert Gates do Iráku přicestoval z Izraele a Jordánska.

Reklama

Výběr článků

Načítám