Hlavní obsah

Unesené cizince v Jemenu povraždili

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sana

V Jemenu bylo podle pondělních zpráv zavražděno několik cizinců z devítičlenné skupiny turistů, kterou unesli minulý týden. BBC uvádí, že byly zavražděny tři ženy, AFP oznámila, že přežily jen dvě děti a zabito bylo sem lidí.

Článek

Devítičlennou skupinu unesli na severu země šíitští povstalci. Bylo v ní sedm Němců, Brit a Jihokorejka. Mezi Němci byl manželský pár, tři děti a dvě ošetřovatelky.

Tři ženy byly zastřeleny. Jejich těla byla nalezena v provincii Sadá, kde byla celá skupina unesena. Zřejmě jde o tři Němky ze skupiny turistů, i když to ještě není plně potvrzeno.

Neověřené zpráva, z níž cituje AFP, ale tvrdí, že byla nalezna ještě další těla a že přežily jen dvě děti. Velká Británie tuto zprávu prověřuje

Podle jemenského ministerstva vnitra byly cizinci uneseni v pátek, kdy pořádali piknik v severozápadní provincii Sadá. Večer se už nevrátili. Zřejmě je unesla vzbouřenecká skupina Abdila Malaka Hausího. V oblasti už několik let probíhají boje mezi vzbouřenci a vládními vojsky.

V Jemenu bylo v uplynulých 15 letech uneseno na 200 cizinců. Únosy se většinou obešly bez většího násilí. Únosci tímto způsobem převážně řešili své spory s vládou a většinu rukojmích po určité době propustili na svobodu. Chtěli také peníze.

Ve čtvrtek unesli příslušníci jistého jemenského kmene 14 mediků a jejich příbuzných, mezi nimiž byli Jemenci i cizinci. Druhý den byli ale opět na svobodě. V prosinci byli v jižním Jemenu uneseni tři Němci, ale po zaplacení výkupného byli propuštěni.

Pentagon ale varoval, že Jemen je jedním z míst, kde nabývá na síle islámský radikalismus a kde by mohla zapustit kořeny al-Kajda vytlačená z Iráku. Jemen je jednou ze zemí, kde je radikalismus na vzestupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám