Hlavní obsah

V Íránu byl kvůli nevěře ukamenován muž, ženu ušetřili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Nevěrný muž byl v Íránu ukamenován k smrti, jeho partnerka v nevěře se však účinně kála, takže její život byl ušetřen. Informovaly o tom v úterý íránské soudní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

USA a Evropská unie Írán za tyto středověké praktiky několikrát kritizovaly a Teherán oficiálně doporučuje, aby se nekamenovalo.

Případ týkající se nevěry se ale stal v severoíránském městě Rašt v březnu. Ukamenovanému muži bylo 30 let.

Podle íránského islámského práva mají být těla mužů usvědčených z nevěry před kamenováním uložena do země po pás, těla žen po hrudník. Použité kameny nemají být moc velké, aby oběť nezemřela při první ráně.

K ukamenování byli začátkem roku odsouzeni tři muži v severovýchodním íránském městě Mašhadu. Dva z odsouzených přitom zemřeli, třetímu se podařilo z jámy uniknout, což z hlediska íránského zákona znamená, že jeho život bude ušetřen.

V Íránu se praktikuje islámské právo od islámské revoluce z roku 1979. Před sedmi lety bylo sice na kamenování uvaleno moratorium, ale soudy k tomuto trestu stále odsuzují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám