Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zabil v Iráku nejméně 16 lidí

CNN, BBC, aš, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně šestnáct mrtvých a 50 zraněných si vyžádal čtvrteční útok sebevražedného atentátníka proti vojenské základně nacházející se v provincii Anbár západně od Bagdádu. O atentátu informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje z irácké armády.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Američtí vojáci na místě jednoho z bombových útoků v Bagdádu u vozidla Humvee

Článek

Sebevražedný atentátník vnikl do tréninkového centra bezpečnostních sil ve městě Habania a v kantýně odpálil nálož.

Habania leží asi 25 kilometrů východně od centra provincie Ramádí, kde dlouho působili sunnitští radikálové. Provincie Anbár patřila k jejich baštám. Situace se změnila až v roce 2006, kdy se podařilo většinu sunnitských kmenových vůdců přesvědčit, aby se přidali na stranu Američanů a obrátili se proti vzbouřencům napojeným na Al-Kajdu.

Kvůli nárůstu pumových atentátů v posledních týdnech Spojené státy uvažují, že své vojáky nestáhnou v červnu na základny ve venkovských oblastech, jak je k tomu zavazuje dohoda o odchodu vojsk z Iráku. V některým městech, jako je Mosúl, zřejmě zůstanou i po červnu, i část irácké vlády je tomu nakloněna. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám