Hlavní obsah

Netanjahuova koalice bude nejširší v dějinách Izraele

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský parlament bude v úterý hlasovat o vyslovení důvěry nové vládě staronového premiéra Benjamina Netanjahua. Očekává se, že zákonodárci složení kabinetu posvětí. Netanjahuova vládní koalice má být vůbec nejširší v izraelských dějinách. Pro kabinet třiceti ministrů musel být dokonce objednán větší jednací stůl.

Článek

Netanjahu by měl obsadit premiérské křeslo podruhé po desetileté přestávce a v jeho vládě zasednou i zástupci krajní pravice v čele s Avigdorem Liebermanem. Tvrdý postoj zejména k Palestincům bude zřejmě v kabinetu mírnit bývalý premiér a dosavadní ministr obrany Ehud Barak, který vede labouristy. V popředí agendy Netanjahuovy administrativy bude zřejmě i Írán, jak naznačila předchozí jeho vystoupení.

Nová koalice vzešla ze zdlouhavých jednání po únorových předčasných volbách. V nich sice před Netanjahuovým Likudem těsně zvítězila dosavadní vládní strana Kadima ministryně zahraničí Cipi Livniové, ta ale nezískala podporu dalších uskupení. Opakoval se tak scénář z podzimu, kdy Livniová po odstoupení premiéra Ehuda Olmerta kvůli údajné korupci marně sháněla partnery pro většinovou vládu. Tehdy ztroskotala na požadavcích konzervativní strany Šás.

Zatímco Kadima, která přechází do opozice, je pro vznik samostatného palestinského státu, Netanjahu se dosud vyjadřoval proti a stanovisko začal mírnit teprve nedávno. Bývalý vyhazovač v nočním podniku v Kišiněvě a nynější předseda ultrapravicové strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman, jenž má být novým šéfem diplomacie, dohodu s Palestinci odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám