Hlavní obsah

Írán hrozí: naše rakety mohou zasáhnout jaderná zařízení Izraele

– TEHERÁN
Ha´arec, Novinky, Alex Švamberk

Íránské rakety mohou zasáhnout izraelská jaderná zařízení, varoval ve středu náčelník štábu íránských Revolučních gard. Mezi cíli by mohl být i jaderný reaktor v Dimoně v Negevské poušti. Hrozba přišla v době, kdy se USA snaží angažovat Moskvu v diplomatickém tlaku na Teherán.

Článek

"Všechna jaderná zařízení v různých částech země okupované sionistickým režimem jsou v dosahu íránské raketové obrany,“ pohrozil náčelník štábu Revolučních gard Mohammad Alí Džafarí. Írán obvykle ve svých zprávách mluví o Izraeli jako o sionistickém režimu.

Izrael leží v dostřelu íránských balistických raket, a proto vyvíjí s USA vlastní systém protiraketové obrany.

Írán kritizuje USA

Írán současně ve středu kritizoval současnou americkou politiku. Ajatoláh Alí Chameneí uvedl, že je rozčarován ze zahraniční politiky nové americké vlády, která chtěla zlepšit vztahy s Teheránem.

"Dokonce nový prezident USA, který se dostal k moci se slogany o změně Bushovy politiky, obhajuje státní terorismus, když hovoří o bezpodmínečném zajištění bezpečnosti Izraele." Podle něj jde Obama po stejně špatné cestě jako jeho předchůdce George Bush.

Hrozby Íránu přišly v době, kdy na Blízkém Východě jedná americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která slíbila podporu Izraeli. Současně se ale spekuluje o možném společném postupu Moskvy a Washingtonu, který by měl dovést Írán k tomu, aby se vzdal jaderných aktivit. USA by pak mohly odstoupit od plánu postavit ve středu Evropy prostředky své protiraketové obrany které jsou namířené proti Íránu.

Írán vyzývá k vymazání Izraele z mapy

Varování také přicházelo v době, kdy sílí spekulace o možném izraelském útoku na íránská jaderná zařízení. Izrael, který vloni takový zásah nacvičoval, naopak varoval, že může zaútočit na íránské atomové provozy, pokud selžou diplomatické snahy Západu přimět Teherán ukončit jeho jaderný program.

Teherán neuznává existenci Izraele a íránští představitelé v minulosti opakovaně pohrozili vymazáním židovského státu z mapy světa. Íránský režim často hlasitě vyhrožuje, že na jakýkoli nepřátelský útok odpoví mohutnou odvetou. Před dvěma lety také varoval, že by na nepřátelské základny odpálil 11 000 raket.

Reklama

Související články

Írán vyzval k zatčení izraelského premiéra

Írán vyzval k zatčení 15 předních izraelských představitelů včetně premiéra Ehuda Olmerta. Podle Teheránu by se měli zodpovídat z válečných zločinů v pásmu...

Výběr článků

Načítám