Hlavní obsah

EU vyškrtla íránské Lidové modžáhedy ze seznamu teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Ministři zahraniční EU rozhodli v pondělí vyškrtnout íránskou opoziční skupinu Lidoví modžáhedové ze seznamu teroristických skupin. Krok navazuje na rozhodnutí Evropského soudního dvora, který loni zrušil zmrazení účtů Lidových modžáhedů v EU.

Foto: Chip East , Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád opozici pronásleduje

Článek

Rozhodující pro jejich vymazání z unijní "černé listiny" byl poslední rozsudek Soudu první instance, tedy druhého nejvyššího soudu v EU. Francie nicméně nevylučuje, že se proti verdiktu ještě odvolá. 

Lidoví modžáhedové Íránu jsou hlavní opoziční skupinou a představují jádro Národní rady odporu v Íránu, jež sestavila exilovou vládu.

Lidoví modžáhedové byli velmi obtížné situaci, protože se vláda sousedního Iráku koncem loňského roku rozhodla uzavřít tábor Ašraf, kde našlo azyl na 4000 členů této organizace, kteří uprchli před teheránským režimem. Dokud nebyla vyškrtnuta skupina ze seznamu teroristických organizací, nemohli její členové najít azyl v zemích EU. Návrat do vlastni nepřicházel v úvahu. Většině by hrozila smrt.

Lidoví modžáhedové původně bojovali proti šáhovi Rézovi Páhlavímu. Po jeho svržení se ale brzy se dostali do sporu s režimem ajatolláha Chomejního, který je začal tvrdě pronásledovat. Mnozí byli zavražděni, režim nad nimi vyhlásil fatvu. Představitelé organizace našli azyl v Iráku, který byl v osmdesátých letech ve válce s Íránem. Ve válce se postavili na stranu Iráku.

V roce 2001 se však Lidoví modžáhedové vzdali ozbrojeného boje a po invazi USA do Iráku v roce 2003 odevzdali své zbraně. Jejich odchod z Iráku požadovala v roce 2003 Američany dosazená vládní rada. Dosud však odejít nemuseli.

O vyškrtnutí ze seznamu Lidoví modžáhedové usilovali dlouho. V Británii uspěli už loni, ale EU navzdory rozhodnutí soudu váhala. Na podporu vyškrtnutí se loni v létě v Paříži konala masová demonstrace pořádaná íránskou opozicí, které se účastnilo na 70 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák chce vyhnat íránské exulanty

Irák oznámil, že z jeho území budou muset odejít všichni uprchlíci z Íránu. Jsou mezi nimi členové opoziční organizace Lidoví mudžáhidové Íránu, kterou...

Výběr článků

Načítám