Hlavní obsah

V Emirátech hustě sněžilo, místní nevědí, jak tomu říkat

Novinky, fia, Novinky, Al-Arabíja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Husté sněžení zaskočilo o víkendu obyvatele Spojených arabských emirátů. Poprvé ve známých dějinách se vrchol Džabal Džaís (1740 m. n. m.) v emirátu Rás al-Chajma octl zcela pod sněhem. Země sice sníh zažila už před pěti lety, tehdy ho však napadlo jen málo a brzy roztál. Tentokrát překvapení obyvatelé naměřili místy až 20 cm čehosi, pro co ve svém dialektu ani nemají označení.

Foto: Profimedia.cz

Sníh na vrcholu Džabal Džaís

Článek

"Sněžit začalo v pátek ve tři odpoledne, opravdu husté sněžení pak začalo v osm večer a pokračovalo až do půlnoci. Celá oblast je pokrytá tlustou sněhovou peřinou. Většina sněhu se držela ještě dnes odpoledne, když jsme nad oblastí letěli. Tam nahoře pořád mrzne a je pravděpodobné, že sněžit opět bude,“ řekl v neděli místním novinářům starosta Saíd Rašid al-Jamahi.

Podle úřadů klesla teplota na vrcholu hory Džaís k minus třem stupňům Celsia. Zasněžená oblast se táhne v délce pěti kilometrů.

"Před dvaceti lety jsme tu měli kroupy. Ale tohle je něco jiného, ani pro to nemáme slovo,“ nechala se slyšet padesátiletá Aiša al-Hasbiová, která bydlí v Rás al-Chajma celý život, ale nikdy neměla důvod použít arabský výraz pro sníh (taldž).

"Během bouřek se déšť dostává z velkých výšek velmi rychle, proto na některá místa dopadá i ve formě sněhu. V následujících několika dnech se ráz počasí zcela změní a vrátí se k normálu, což v tomto období znamená maximální teploty kolem 23 stupňů,“ řekl meteorolog Giorgio Alessio z meteorologického ústavu v Dubaji. Noční teploty v poušti ale podle něj budou dál padat hluboko pod deset stupňů.

Emirát Rás al-Chajma chce na Džabal Džaís vybudovat první venkovní sjezdovku v SAE. Umožnit jim to má převratná australská technologie, která umožňuje umělé zasněžování až do teploty 35 stupňů. Milovníci lyžování jsou v zemi zatím odkázaní jen na proslulou krytou sjezdovku v Dubaji.

Reklama

Výběr článků

Načítám