Hlavní obsah

Bin Ládinova řidiče propustili v Jemenu na svobodu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SANÁ

Bývalý řidič teroristického vůdce Usámy bin Ládina Sálim Ahmad Hamdan je na svobodě. Jemenské úřady ho propustily z vězení poté, co si odseděl dva měsíce, oznámila stanice BBC. Hamdan byl přitom americkým vojenským tribunálem na Guantánamu odsouzen na 5,5 roku za mřížemi.

Článek

Hamdan byl prvním vězněm z Guantánama, kterého vojenská porota odsoudila. Trest 66 měsíců vězení mu za materiální podporu terorismu udělila loni v srpnu. Tribunál odmítl obvinění, že se podílel na plánování útoků na USA 11. září 2001.

Jemenské úřady Hamdanovo propuštění odůvodnily tím, že v americké vazbě údajně strávil sedm let.

Asi čtyřicetiletého Hamdana zadrželi Američané v listopadu 2001 v Afghánistánu. Přiznal, že mezi lety 1997 a 2001 pracoval pro Usámu bin Ládina. Bin Ládin mu vyplácel 200 dolarů měsíčně.

Na věznici Guantánamo, kde jsou bez formálních obvinění i několik let zadržovaní lidé podezřelí z terorismu, se v současnosti nachází asi 255 vězňů. Je mezi nimi i šest desítek těch, které USA už nepovažují za bezpečnostní hrozbu a přiznaly jim možnost propuštění. Některé vězně čeká soud, včetně pětice plánovačů útoků ze září 2001.
Nastupující americký prezident Barack Obama chce věznici Guntánamo uzavřít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám