Hlavní obsah

Izrael zabil dalšího vůdce Hamásu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA
Aktualizováno

Izraelské vzdušné síly pokračují osmým dnem v útocích na pásmo Gazy, které ovládá palestinské hnutí Hamás. V noci na sobotu Izraelci zabili dalšího z vrcholných představitelů Hamásu. Jejich pozemní síly setrvávají na okraji pásma Gazy a operují zejména podél hranice s Egyptem, kde je spousta tajných tunelů.

Článek

Abú Zakaríja Džamál byl jeden z vůdců ozbrojeného křídla Hamásu. Izraelci po počátečních útocích na zbrojní a infrastrukturní objekty v posledních dnech soustřeďují své údery také na domy představitelů Hamásu. Zabili nejméně dva, izraelský server Haaretz tvrdí, že dokonce tři.

Izrael podnikl od zahájení konfliktu už 700 náletů. Jeho útoky si vyžádaly asi 430 životů Palestinců a 2200 zraněných. Čtrvtinu z nich tvoří civilisté včetně žen a dětí.

Palestinci dál ostřelují Izrael

Palestinci pokračovali v sobotu v ostřelování Izraele raketami. Zasažena byla města Aškelon a Ašdod, což znamená, že radikálové použili mohutnější střely o doletu až 40 kilometrů. V Ašdodu rakety zranily dva  Izraelce. Zasažen byl i Kirjat Malachi a sever pouště Negev, uvádí server Haaretz.

Palestinské rakety od obnovení bojů zabily v Izraeli čtyři lidi a zranily jich 75.  

:. Izraelská obrněná vozidla na okraji pásma Gazyfoto: Reuters/Amir Cohen

Bush vidí z konfliktu Hamás

Americký prezident George Bush obvinil z rozpoutání nového konfliktu na Blízkém východě hnutí Hamás. „Od té doby, co Hamás v létě 2007 násilně převzal moc v Gaze, životní situace Palestinců se tam zhoršila. Použili zdroje na stavbu odpalovacích zařízení pro rakety místo na školy a silnice. Hamás tím ukázal, že nemá zájem sloužit palestinskému lidu,“ uvedl Bush v projevu, který bude v sobotu odvysílán v rozhlase a z něhož citovala CNN. 

Hamás varoval, že při pozemní akci přibude unesených vojáků

Nadále panuje napjatá situace ohledně možné invaze pozemní armády do pásma. Izraelská armáda je zatím soustředěna na okraji pásma Gazy a provádí operace zejména podél jižní hranice s Egyptem, kde je spousta tajných tunelů na pašování.

V sobotu znovu vystoupil exilový vůdce Hamásu Chálid Mišál, tentokrát v televizi Al-Džazíra. Izrael z Damašku varoval, že případný pozemní útok bude mít za následek velké ztráty a další unesené izraelské vojáky.

„Jestliže podniknete bláznivý podnik invaze do Gazy, kdo ví, budeme mít druhého, třetího či čtvrtého Šalita,“ řekl v narážce na Gilada Šalita, vojáka uneseného v pásmu před více než dvěma lety. „Jsme na výzvu připraveni, tato bitva nám byla vnucena a my jsme si jistí, že v ní dosáhneme vítězství,“ dodal, přičemž vyzval arabský svět, aby Gaze pomohl a do pásma vyslal lékařské týmy.

:.Exilový vůdce Hamásu Chálid Mišálfoto: ČTK/AP

Mišál také řekl, že Hamás kontaktovalo několik arabských a evropských zemí s nabídkou na zprostředkování příměří. Které to byly, neuvedl. Jeden nejmenovaný představitel Hamásu dříve řekl, že začaly rozhovory Hamásu s Egyptem, jež si kladou za cíl obnovení klidu.

Humanitární krize

Konflikt tíživou politickou a ekonomickou situaci v Gaze ještě zhoršil. Současné humanitární dodávky nestačí. Izrael odmítá do postižené oblasti vpustit novináře navzdory tomu, že vyslání jejich omezeného počtu posvětil nejvyšší soud . 

Hamás převzal násilím kontrolu nad pásmem Gazy loni v létě. Od té doby se podle OSN výrazně zhoršil stav infrastruktury a kvalita základních služeb. Na 80 procent z 1,4 miliónu obyvatel nemá dostatek prostředků k obživě.

:.Palestinci pomáhají zraněnému muži z trosek po izraelském leteckém úderu v Rafáhu na jihu pásma Gazy.foto: ČTK/AP/Hatem Omar

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám