Hlavní obsah

Izraelského premiéra čeká obvinění z korupce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Úřadující izraelský premiér Ehud Olmert bude obviněn z korupce. Oznámila to ve středu tamní média s odvoláním na vyjádření generálního prokurátora Menachema Mazuze.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

Mazuz informoval Olmertova právníka, že zvažuje obvinění z několika trestných činů v souvislosti se soukromým využíváním peněz získaných podvodně z veřejných zdrojů v době, kdy Olmert šéfoval jeruzalémské radnici anebo zastával funkci ministra průmyslu. Policie Olmerta v té souvislosti vyslýchala několik měsíců.

Olmert měl z veřejných peněz hradit nejen vlastní soukromé cesty, ale i cesty jeho rodiny. Organizace, které skrze agenturu Rišon Olmertovi peníze poskytovaly, tak činily v domnění, že se jedná o pracovní výjezdy. Několik různých stran dokonce platilo za stejné lety.

Internetové stránky Haaretz dodávají, že Olmertovi hrozí obvinění z podvodu, zneužití důvěry a daňových úniků.

Olmertova politická dráha

1993 - Začíná desetileté působení v úřadu starosty Jeruzaléma.

2005 - S tehdejším premiérem Arielem Šaronem opouští pravicové uskupení Likud a zakládá stranu Kadima.

2006 - Šarona postihla mozková mrtvice a Olmert po něm přebírá post.

2007 - Po sedmileté pauze pomáhá znovu obnovit izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

2008 - Rezignoval na předsednickou funkci v Kadimě a post izraelského premiéra.

Policie Olmerta vyšetřuje také v souvislosti s přijímáním nefakturovaných sponzorských peněz. Olmert v minulosti převzal od amerického obchodníka Morrise Talanského v hotovosti na 150 tisíc dolarů, údajně na předvolební kampaně.

Reklama

Související články

Izraelský premiér Olmert oznámil rezignaci

Izraelský premiér Ehud Olmert v neděli oznámil vládě svou rezignaci. Skandály pronásledovaný Olmert ale může zůstat v úřadu coby prozatímní premiér ještě...

Výběr článků

Načítám