Hlavní obsah

Policie doporučila obvinit izraelského premiéra z korupce

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská policie o víkendu formálně doporučila generálnímu prokurátorovi obvinit premiéra Ehuda Olmerta. Olmert v minulosti převzal od amerického obchodníka v hotovosti na 150 tisíc dolarů, prý na předvolební kampaně. Premiér už oznámil, že koncem tohoto měsíce odstoupí.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

Vyšetřovatelé doporučili obvinění z úplatkářství, podvodu, praní peněz a zneužití pravomocí. Premiér čelí také nařčení, že dvakrát žádal o proplacení některých  cestovních nákladů. Olmert veškerá obvinění popírá.

Údajné přijímání úplatků se datuje do doby, kdy Olmert teprve vedl jeruzalémskou radnici a pak resort obrany. Olmert přiznává, že od Morrise Talanského opakovaně přijal hotovost v řádech tisíců dolarů. Měl to prý na předvolební kampaně.

Ačkoliv Olmertovi právníci oznámili, že doporučení policistů nic neznamená a záležet bude na vyjádření prokurátora, premiérovu popularitu to z trosek nevyvede. Olmert je už několik měsíců jedním z nejnepopulárnějších politiků v novodobých dějinách židovského státu. Počátkem léta za ním stále necelé čtvrtina Izraelců.

Práci Olmertova kabinetu navíc v poslední době brzdí rozpory jeho členů a prospekt v Annapolisu naplánovaného příměří mezi Izraelem a Palestinci do konce roku se rozplývá. V neděli premiér nepřesvědčil kabinetní ministry o plánu přemístit židovské osadníky z okupovaného Západního břehu.

Olmert už oznámil, že koncem měsíce rezignuje. Jeho vládnoucí strana Kadima bude volit nové vedení 17. září. V průzkumech vede ministryně zahraničí Cipi Livniová před někdejším ministrem obrany Šaulem Mofazem.

Olmertova politická dráha

1993 - Začíná desetileté působení v úřadu starosty Jeruzaléma.

2005 - S tehdejším premiérem Arielem Šaronem opouští pravicové uskupení Likud a zakládá stranu Kadima.

2006 - Šarona postihla mozková mrtvice a Olmert po něm přebírá post.

2007 - Po sedmileté pauze pomáhá znovu obnovit izraelsko-palestinské mírové rozhovory.

2008 - Rezignoval na předsednickou funkci v Kadimě a post izraelského premiéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám