Hlavní obsah

Hamás zrušil usmiřovací rozhovory s Fatahem

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Palestinské hnutí Hamás v sobotu oznámilo, že bude bojkovat usmiřovací rozhovory s Fatahem, plánované na neděli v Káhiře. Hamás obviňuje uskupení prezidenta Mahmúda Abbáse z neoprávněného zatýkání stovek jeho přívrženců na Západním břehu.

Článek

Egypt se snaží přimět obě znesvářené frakce k utvoření nové vlády národní jednoty. Ta poslední vydržela loni jen pár měsíců, dokud radikálnější Hamás v létě neobsadil pásmo Gazy. Jednání plánované na neděli by bylo od té doby prvním oficiálním setkáním představitelů obou táborů.

Představitel Hamásu Músá Abú Marzúk řekl, že za zablokování může Fatah, který odmítá propustit členy Hamásu, které v uplynulých týdnech uvěznil při bezpečnostních raziích na Západním břehu. Podle Fatahu jsou zatčení zločinci, Hamás je označuje za politické vězně.

Bojkot rozhovorů dokládá, jak velký rozkol mezi oběma tábory panuje v době snah vyřešit mírovou cestou konflikt Palestinců s Izraelem. Loni se delegace obou národů v americkém Annapolisu dohodly na uzavření míru do konce letošního roku. Neproveditelnost plánu už tento týden přiznala i ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová.

Nenaplnění závazků z Annapolisu je dalším neúspěchem dosluhujícího amerického prezidenta George Bushe v oblasti zahraniční politiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám