Hlavní obsah

Riceová už v mír na Blízkém východě do konce roku nevěří

Novinky, rei, NBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká ministryně zahraničních věcí Condoleezza Riceová ve čtvrtek přiznala, že nevidí jako reálné uzavření míru mezi Izraelem a Palestinci do konce roku, jak to bylo loni naplánováno na konferenci v Annapolisu.

Foto: Polo, Reuters

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová

Článek

Podle Riceové, která se od Annapolisu ve čtvrtek vydala na svou osmou blízkovýchodní návštěvu, je v současnosti největší komplikací politická nestabilita v Izraeli. Jednání s Palestinci je však prý potřeba dál podporovat. „Myslím si, že ať se stane cokoliv, máme pevný základ k vytvoření palestinského státu,“ řekla Riceová.

Neúspěch cílů na Blízkém východě je dalším ze zahraničně politických nezdarů prezidenta George Bushe, který má 20. ledna složit mandát. Mezi další patří třeba skutečnost, že se stále nepodařilo dopadnout sponzora teroristických útoků na USA 11. září 2001 Usámu bin Ládina.

Izraelci a Palestinci se dohodli na základních principech řešení vzájemného konfliktu, jako je výměna půdy. Neshody ale panují ohledně konkrétních kroků, např. rozdělení Jeruzaléma, či osudu palestinských uprchlíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám