Hlavní obsah

Britští vojáci opustí Irák do půlky příštího roku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BASRA

Britské jednotky budou staženy z Iráku do půlky příštího roku. V zemi zůstane několik stovek vojenských instruktorů, kteří budou pokračovat ve cvičení iráckých divizí v Basře. Plán schválilo ve čtvrtek britské ministerstvo obrany, napsal v pátek deník The Times.

Foto: Atef Hassan , Reuters

Britští vojáci v Basře

Článek

Podle zdrojů listu Londýn nezamýšlí mít v Iráku stálou základnu. Konečné rozhodnutí o tom ale prý ještě nepadlo. O příštím statutu britských sil v Iráku bude britská vláda s Bagdádem teprve jednat. Irácký ministr zahraničí Hošjar Zebarí v rozhovoru pro deník o den dříve uvedl, že z Iráku budou do tří roků pryč i všichni američtí vojáci.

Britský premiér Gordon Brown už loni avizoval zredukování britské mise v Iráku na 2 500 voáků. V Iráku v současnosti působí pět tisíc Britů - 900 působí v Basře, zbytek vně města.

Podle jejich velitele Barneyho White-Spunnera se jejich mise chýlí ke konci. Basra je prý po březnovém potlačení šíitského povstání bezpečná a irácká armáda je schopna trvání stavu zabezpečit. Při týdenních bojích v Basře zemřelo v březnu několik stovek povstalců.

The Times dodává, že britští vojáci nejsou v Basře už půl roku, protože mají tajnou dohodu s šíitskými milicemi o nevměšování se. Necelá tisícovka Britů ve městě jsou instruktoři.

Generál White-Spunner řekl, že do Basry začínají proudit investice. V městě a okolí prý nepůsobí jen Iráčané, ale přicházejí i firmy ze sousedních zemí regionu. Ceny nemovitostí ve městě vzrostly trojnásobně.

Reklama

Související témata:

Související články

Britové předali Basru do irácké správy

Čtyři a půl roku po invazi do Iráku předali Britové vládu nad provincií Basra iráckým úřadům. Britská armáda se hodlá z Iráku stáhnout. Šlo o poslední oblast...

Výběr článků

Načítám