Hlavní obsah

VIDEO: Židovští osadníci mučili palestinského učitele u kůlu

ČTK, aš, Novinky, Jerusalem Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

V neděli byli zadrženi dva židovští osadníci ze západního břehu Jordánu, kteří v sobotu bili a kopali palestinského učitele Mizáta abu Karše přivázaného ke sloupu elektrického vedení. Čtyři izraelští vojáci přihlíželi a teprve ve chvíli, kdy ho jeden z osadníků kopl do hlavy, odvedli útočníka stranou.

Článek

Bití od druhého osadníka ale pokračovalo dále, zastavila ho až izraelská policie, která dorazila po 40 minutách uvedl mučený učitel přírodopisu abú Karš. Sanita ho odvezla do nemocnice v Hebronu.

Zadržení osadníci připustili, že se dopustili násilí, ale tvrdili, že jednali v sebeobraně. Cvika Bar-Hai, který předsedá místní osadní radě, uvedl, že Palestinci nejprve zapálili nedaleké pole a učitel byl podle nich jediným, kterého dopadli. Podle policejního vyšetřování ale učitel pole nezapálil.

Abú Karš potvrdil, že byl u hořícího pole: „Když jsme se procházeli s neteří, viděli jsem požár. Pokoušeli jsme se ho uhasit, ale šířil se velmi rychle. Náhle jsem viděl čtyři osadníky s holemi, jak se k nám ženou.“

Své neteři nařídil, aby utekla, což sám udělat nemohl, protože prodělal obrnu. „Dopadli mě. Svázali mi ruce tkaničkami a odtáhli mě k základně. Tam mě v sedě přivázali ke sloupu elektrického vedení a bili holemi i pěstmi. Myslel jsem, že umřu,“ podotkl. "Po chvíli přijel izraelský armádní džíp se třemi vojáky. Prosil jsem, ať zastaví a pomohou mi, ale oni to odmítli. Když osadníci viděli vojáky, zintenzivnili bití,“ dodal.

Osadníci obviňují levicové aktivisty

Armáda se zatím k incidentu odmítla vyjádřit. Veškeré důkazy předala policii. Policie učitele nepodezřívá ze žhářství, které nadále šetří. Bar-Hai tvrdí, že celou akci zorganizovali levicoví aktivisté z hnutí Taajuš, kteří pak bití natočili na kameru s cílem zdiskreditovat osadníky. Podle něj by policisté měli zasáhnout proti aktivistům. „Tito lidé nejednají nevinně, přišli, aby to rozdmýchali,“ dodal. Podle něj dokonce stojí i za požárem pole.

Aktivisté se hájí, že se snaží zajistit ochranu Palestincům pracujícím na poli, kteří se stávají terči útoků. Před několika týdny se na veřejnost dostala informace o podobném incidentu. Byli zatčeni osadníci, kteří na západním břehu Jordánu zbili místní pastevce.

Na západním břehu Jordánu je přes 100 židovských osad s asi 280 000 obyvateli. Kvůli jejich bezpečnosti na tomto území působí také izraelská armáda. Jejím úkolem je chránit obyvatele osad a zajistit jim volný pohyb do Izraele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám