Hlavní obsah

Hizballáh přistoupil na dohodu o výměně zajatců s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Vůdce libanonského šíitského hnutí Hizballáh šajch Hasan Nasralláh ve středu oznámil, že Hizballáh schválil dohodu s Izraelem o výměně zajatců. Ta by se měla podle Nasralláha uskutečnit během jednoho až dvou týdnů. Oznámily to světové agentury.

Článek

"Oficiálně oznamuji, že přistupujeme na dohodu," citovala Nasralláhovo prohlášení k novinářům v Bejrútu prostřednictvím videospojení agentura Reuters. Dohoda, s níž už v neděli vyslovila souhlas izraelská vláda, předpokládá vydání těl dvou izraelských vojáků, zajatých Hizballáhem před dvěma roky, za pět libanonských vězňů a ostatky zhruba 200 Libanonců, Palestinců a Arabů, kteří byli zabiti při pokusech proniknout do severního Izraele.

Podle Nasralláha budou Izraeli v rámci výměny zajatců také poskytnuty informace o nezvěstném izraelském letci Ronu Aradovi.

Bojovníci Hizballáhu unesli záložníky Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva na izraelsko-libanonské hranici 12. července 2006. Při akci osm izraelských vojáků zahynulo a protože útok doprovázela velká exploze, v Izraeli panoval názor, že nepřežili zřejmě ani Goldwasser s Regevem. Olmert v neděli vůbec poprvé řekl, že unesení vojáci podle všeho nejsou naživu.

Kvůli únosu následně vypukla válka, při níž zahynulo na 1300 lidí. Izraelská vláda byla za válku kritizována, protože Izrael měl nečekaně velké armádní ztráty a podle všeobecného mínění i velmi špatnou taktiku. Hizballáh stačil na sever Izraele vypálit na 8000 raket a způsobil paniku nejen v galilejských vesnicích, ale také ve větších severoizraelských městech. Deklarovaného cíle, tedy osvobození obou izraelských vojáků, se navíc v konfliktu nepodařilo dosáhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám