Hlavní obsah

Izrael chce na západním břehu Jordánu stavět další stovky domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael v neděli oznámil, že hodlá postavit na západním břehu Jordánu, který vláda považuje za část Jeruzaléma, stovky nových domů. Neuposlechl tak palestinských a amerických výzev, aby výstavbu dalších osad zastavil. Agentura Reuters připomněla, že za pouhé dva dny přitom premiér Ehud Olmert zamíří na třídenní návštěvu Washingtonu, kde se setká také s prezidentem Georgem Bushem.

Článek

Ministr bytové výstavby Zeev Boim hodlá vypsat soutěž na výstavbu dalších 763 bytových jednotek ve čtvrti Pisgat Zeev a 121 jednotek ve čtvrti Har Homa ve východním Jeruzalémě. Ministerstvo tvrdí, že vláda chce novými veřejnými soutěžemi posílit Jeruzalém.

Obě území Izrael zabral během takzvané šestidenní války v roce 1967 a včlenil je do městských hranic Jeruzaléma. Nezískal pro to ovšem mezinárodní uznání.

Takzvaná "cestovní mapa" z roku 2003, plán mírového vypořádání mezi Izraelem a Palestinou přitom počítá se zastavením veškeré výstavby na okupovaných územích, na něž si Palestinci činí nároky.

"(Olmertova vláda) mluví o míru, ale současně zpochybňuje mírovou základnu zvyšováním stavební aktivity v Jeruzalémě a v okolí," kritizoval izraelský počin poradce palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse Jásir Abed Rabbo.

Olmert se vyslovil pro zachování osídlení na západním břehu, čímž navázal na politiku svých předchůdců. Izrael, který považuje celý Jeruzalém za své hlavní město, chce ošetřit zachování enkláv u Jeruzaléma v jakékoliv budoucí mírové smlouvě. Naráží ovšem na požadavky Palestinců, kteří chtějí východní Jeruzalém jako metropoli svého budoucího státu na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy.

Palestina se obává, že izraelské osidlování oblastí kolem Jeruzaléma by mohlo Palestincům odříznout přístup ke svatému městu a znemožnit jim vytvoření celistvého státu na západním břehu Jordánu.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám