Hlavní obsah

Další násilí v Iráku, zemřela desetiletá dívka i arcibiskup

Novinky, ČTK, aš, Novinky, Patriot Ledger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Američtí vojáci čelí v Iráku dalšímu skandálu, ve středu zastřelili desetiletou dívku. Atentát v centru Bagádu si ve čtvrtek vyžádal 18 mrtvých a 64 zraněných. Na severu země zase lidé našli mrtvé tělo uneseného chaldejského katolického arcibiskupa Paulose Faraje Rahha.

Foto: Jaafer Abed , Reuters

Auto zničené při jednom z atentátů v Iráku

Článek

"Nalezli jsme jeho tělo poblíže Mosulu. Únosci jej pohřbili," řekl pomocný arcibiskup v Bagdádu Šlemon Vardúní. Rahha unesli v Mosulu asi 370 kilometrů severně od Bagdádu neznámí ozbrojenci, kteří také zabili tři jeho tělesné strážce.

Dalšímu skandálu čelí američtí vojáci v provincii Dijála. Údajným varovným výstřelem tam zasáhli desetiletou dívku. Nejprve se jim zdálo, že jedna irácká žena „dává někomu znamení“. Za lavičkou, na kterou vystřelili, se ale ukrývala dívka.

Kolem místa měl projíždět americký konvoj. Podle mluvčího armády majora Brada Leightona ženu vojáci nepovažovali za atentátnici, ale za něčího komplice. Nelze prý vyloučit, že žena varovala dívku před konvojem.

Atentát v centru Bagdádu

Výbuch bomby v zaparkovaném automobilu zabil ve čtvrtek v centru Bagdádu osmnáct obětí. Dalších 64 osob bylo zraněno. Původně se uvádělo jen osm mrtvých. Atentát byl spáchán u náměstí Tahrír s řadou obchodů, které se nachází blízko opevněné Zelené zóny, kde je i americké velvyslanectví a budovy irácké vlády.

Ve čtvrtek bylo také zastřeleno neznámými útočníky pět členů sunnitské organizace podporující USA při bojích s teroristy.

V posledních dnech aktivity vzbouřenců v Iráku zesílily. Týká se to i Bagdádu, který zažil několik atentátů a útoků. Minulý čtvrtek při atentátu zahynulo 70 lidí. Terčem útoků se opět stávají američtí vojáci, za poslední čtyři dny jich byl zabit tucet. Ve středu zabil tři americké vojáky raketový útok na pozice u Nasíríje. Počet obětí z řad amerických vojáků se tak rychle přibližují 4000. Zatím ve válce v Iráku padlo 3987 příslušníků amerických ozbrojených sil.

Reklama

Související články

Dvě bomby zabily v Iráku 53 lidí

Při dvojím pumovém útoku v Bagdádu přišlo ve čtvrtek večer o život nejméně 53 lidí a 125 bylo zraněno. První z náloží explodovala v obchodní části šíitské...

Výběr článků

Načítám