Hlavní obsah

V Gaze zahynulo v lednu přes sto lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA/NEW YORK/GAZA

Středeční zpráva OSN uvedla, že při lednových střetech zahynulo 108 Palestinců. Ve čtvrtek k nimi přibyl další na jihu pásma, kterého zabili izraelští vojáci. Řešení situace okolo hranici mezi pásmem Gazy a Egyptem, kterou před týdnem probourali Palestinci, se zatím nepodařilo najít.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa , Reuters

Muž nabízí výměnu peněz u pobořené hranice mezi Egyptem a pásmem Gazy.

Článek

Na jihu pásmy Gazy zabili ve čtvrtek ráno izraelští vojáci ozbrojeného Palestince. Byl členem ozbrojeného křídla hnutí Fatah, které vede předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Palestinci tvrdí, že izraelská armáda neumožnila sanitce vjet na místo přestřelky. Brigády mučedníků od Al-Aksá smrt svého jednadvacetiletého člena potvrdily.

Stal se další obětí konfliktu mezi Izraelci a Palestinci v Gaze, který si podle středeční zprávy OSN vyžádal 108 palestinských životů. Dalších 229 Palestinců a 24 Izraelců bylo při vzájemných bojích zraněno. Uvedl to vysoký představitel OSN pro oblast Blízkého východu Lynn Pascoe s tím, že minulý týdne síla bojů polevila, radikální Palestinci vypálili na Izrael 77 raket a Izrael podnikl jen čtyři odvetné nálety. Předtím jich Palestinci odpálili i přes sto denně.

OSN však nadále vyjádřila obavy z izraelské blokády pásma, zejména z nedostatku energie a vody, které postihují všech 1,4 miliónu obyvatel pásma.

Sporná hranice s Egyptem

Právě kvůli blokádě Palestinci prorazili minulý týden hranicí Gazy s Egyptem. Jezdili tam nakupovat. Egypt v úterý hranici uzavřel a střeží ji i kvůli Izraeli, který se obává pašování zbraní.

Jednání o dalším statutu hraničního přechodu mezi pásmem a Egyptem ale zatím selhávají. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ve středu po jednání s egyptským prezidentem Husním Mubarakem odmítl obnovit dialog s radikálním Hamásem, dokud se nevzdá moci v pásmu, které násilím ovládl loni. Abbás se pak vrátil z Káhiry na západní břeh Jordánu.

Abbás si přeje, aby byl obnoven režim dohodnutý v roce 2005 a aby na hranici dohlíželi Egypťané a policisté jeho samosprávy spolu s evropskými pozorovateli. Hamás si přeje,a by byl zahrnut do dohody

Ve čtvrtek by měli vysocí egyptští představitelé jednat s členy Hamásu. Jednání se zúčastní i jeho exilový vůdce Chálid Mišál, který žije v syrském Damašku.

Reklama

Související články

Izrael zmírní blokádu pásma Gazy

Izrael v úterý jednorázově obnoví dodávky pohonných hmot a zdravotnických potřeb do palestinského pásma Gazy. Po čtyřdenní blokádě o tom v pondělí rozhodl...

Výběr článků

Načítám