Hlavní obsah

Reportáž z bouřlivé hranice Gazy a Egypta

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAFAH

Obrněné transportéry, elektrické obušky, bambusové hole, kalašnikovy a kilometry ostnatého drátu. S touto výbavou se v pondělí desítky egyptských a palestinských policistů a vojáků snažily zastavit tisícový proud Palestinců.

Článek

Ti už šestý den vyráželi z pásma Gazy za nákupy do Egypta. „Osobní auto nepustím, otočte zpátky,“ křičí vztekle důstojník palestinské bezpečnosti z hnutí Hamás. „Přes hranici můžou pro zásoby jen náklaďáky, vy musíte pěšky!“

Kromě zatím chabých pokusů uzavřít fyzicky hranici se egyptská vláda snaží příliv Palestinců na Sinaj přiškrtit i rafinovaněji. Údajně už z vnitrozemí na Sinaj nepouští od pondšlí kamióny se zbožím – aby tam Palestinci neměli co nakupovat.

Kromě zatím chabých pokusů uzavřít fyzicky hranici se egyptská vláda snaží příliv Palestinců na Sinaj přiškrtit i rafinovaněji. Údajně už z vnitrozemí na Sinaj nepouští od pondšlí kamióny se zbožím – aby tam Palestinci neměli co nakupovat.

Kromě zatím chabých pokusů uzavřít fyzicky hranici se egyptská vláda snaží příliv Palestinců na Sinaj přiškrtit i rafinovaněji. Údajně už z vnitrozemí na Sinaj nepouští od pondšlí kamióny se zbožím – aby tam Palestinci neměli co nakupovat.

:. foto: Reuters/Suhaib Salem

Džin, vypuštěný z láhve minulou středu proražením hraničních bariér, se ale nechá krotit jen velmi těžko. Navzdory křiku, nadávkám a zasypání některých otvorů v hraniční zdi haldami písku se na egyptském Sinajském poloostrově dál potloukají tisíce Palestinců.

Izraelský tisk v pondělí s odvoláním na káhirské zdroje psal, že už bylo v Egyptě zadrženo několik Palestinců se zbraněmi. Nikdo zatím nedoložil jejich teroristické pohnutky. V židovském státě ale bijí na poplach i bez toho.

V jižním Izraeli podél egyptské hranice usnul turistický ruch v obavách, že teroristé, dosud držení za signálními stěnami v Gaze, teď mohou útočit oklikou – v klidu přejít v Rafahu do Egypta a pak udeřit přes téměř nestřeženou, 200 kilometrů dlouhou pouštní hranici zpět na Izrael. Přílivu islamistů se bojí i sama Káhira.

:. Přes hranici přesly v posledních dnech statisíce lidí.foto: Reuters/Mohammed Salem

Jenže v egyptské části Rafahu není po otázkách, které už zaměstnávají několik vlád i Evropskou unii, ani památky. Kdo má ruce a nohy buďto prodává – to v případě Egypťanů, anebo nakupuje, což s gustem činí Palestinci.

„Byl jsem tu na návštěvě u příbuzných,“ řekl mi angličtinář Ramzí. „Naposledy jsem je viděl, když jsme žili společně v Jordánsku. Pak jsem se přestěhoval do pásma Gazy a dneska jsem se poprvé dostal ven. Zpátky si nesu tabák do vodní dýmky,“ ukazuje na obrovskou bednu.

Hranici prorazili palestinští ozbrojení aktivisté pár dní poté, co Izrael vyhlásil totální blokádu pásma Gazy a přestal zásobovat mazutem i zdejší jedinou elektrárnu.

Podle deníku Ha’arec bylo vše připravené do nejmenších detailů – nejbližší palestinská nemocnice prý dostala předem upozornění, že pokud začnou Egypťané střílet do očekávaných davů valících se „za svobodou“, může být mnoho raněných. Nakonec ale nikdo nestřílel a egyptský prezident Husní Mubarak prohlásil: „Ti lidé mají hlad, naše síly je vpustí dovnitř nakoupit si potraviny a podobně. Palestinci se najedí a pak se zase vrátí.“

:. Palestinci nakupovali za hranicí nedostatkové zboží.foto: Reuters/Mohammed Salem

Z výprav pro levnější konzervy, cigarety či cement se během necelého týdne vyvinul netušený byznys. S kanystry v rukou už teď do Egypta míří jen opravdoví troškaři. Vždyť se dá přejet i s cisternou. A tak jako egyptské pohraničí křižují konvoje palestinských aut, tak stojí v centru města Gaza dodávky s egyptskými espézetkami a stáčejí benzín místním přímo tam.

Jeruzalémská vláda pásmo Gazy blokuje jako trest za to, že palestinští teroristé odsud odpalují rakety na izraelská města. Premiér Ehud Olmert to shrnul jasně: „Myslí si snad někdo, že dokud se naše děti v noci počurávají hrůzou a bojí se vycházet z domu, Palestinci budou pokračovat v normálním životě?“

:. Egyptští policisté proti Palestincům několikrát zakročili.foto: Reuters/Mohammed Salem

Jenže Palestinci si poradili po svém. Podle OSN už se na nákupních výpravách do Egypta vystřídala více než polovina z 1,5 miliónu obyvatel pásma Gazy. „Izraelci si mysleli, že nás vyhladoví, jenže to se spletli,“ tvrdí přesvědčeně dynamická padesátnice, ženoucí se vstříc kordonu rozpačitých egyptských vojáků.

Trochu klopýtá, protože je tu kvůli silnému dešti po kotníky bláta. Sychravé počasí je ale také asi jediná komplikace, která tady mezi stánky s občerstvením narušuje selanku. Takovou, jakou může vytvořit snad jen kombinace nakupování a rodinného výletu. A to tu ještě před týdnem byla jedna z nejstřeženějších hranic na Blízkém východě.

 (Autor je blízkovýchodním zpravodajem ČRo)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám