Hlavní obsah

Sedm obětí palby do shromáždění připomínajícího Arafatův skon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GAZA

Nejméně sedm lidí zahynulo v pondělí ve městě Gaza, kde se konala manifestace připomínající třetí výročí úmrtí Jásira Arafata. Do statisícového davu střílely bezpečnostní síly Hamásu, do přestřelky se ale zapojil i Fatah, který manifestaci organizoval. Zraněno bylo podle různých zdrojů padesát pět až sto dalších osob, z nichž sedm je ve vážném stavu.

Článek

Okolnosti incidentu nejsou jasné, obě znepřátelená palestinská hnutí se navzájem obviňují ze zahájení střelby. Podle svědků byla palba zahájena poté, co dav začal obviňovat bezpečnostní síly Hamásu, že jsou prodlouženou rukou šíitského Íránu.

Bezpečnostní síly Hamásu tvrdí, že zahájily palbu, když na jejich stanoviště začal dav házet kameny a příslušníci Fatahu začali střílet. Fatah naopak obvinil Hamás, který v Gaze vládne, že spustil palbu z blízké Islámské univerzity.

Vzpomínková slavnost, které se účastnilo několik set tisíc lidí, je největší opoziční manifestací od června, kdy pásmo Gazy plně ovládl Hamás. Ten v Gaze zakázal shromáždění opozičních sil, mezi Palestinci by se však jakékoliv bránění obřadu spojenému s ikonickým vůdcem setkalo s hlubokým odporem. Na akci se mnozí sjížděli již v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám