Hlavní obsah

Na severu Iráku onemocnělo cholerou už 16 000 lidí

Novinky, ČTK, aš, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Počet lidí nakažených cholerou se v severním Iráku zdvojnásobil. Plyne to z páteční zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle ní se nemocí nakazilo už 16 000 lidí. Epidemie si vyžádala během měsíce deset mrtvých.

Článek

Začátkem týdne úřady hlásily 7000 nemocných. Více než dvojnásobný nárůst v bilanci WHO přičítá současné detailnější práci zdravotnických institucí. Počet mrtvých zůstává na podobné úrovni jako koncem srpna, kdy bylo v Iráku zaznamenáno osm obětí cholery.

Nejvíce nakažených - 7000 - je v Kirkúku. V Suljamáníji, kde se nakazilo 6000 lidí, se domnívají, že choleru způsobila závadná voda ze špatně fungující vodárny, i když WHO neví, kde je původ nákazy. Zbylých 3000 případů je z provincie Irbíl.

Podle zprávy bude počet onemocnění v provincích Sulajmáníja, Irbíl a Tamím dále narůstat, jestliže se v oblasti nezlepší hygienická situace a nebude k dispozici nezávadná voda a potraviny.

Světová zdravotnická organizace, která zajistila antibiotika a další potřebné léky, se nyní soustřeďuje na analýzu zdrojů pitné vody. Je přesvědčena, že se epidemii podaří zvládnout.

Cholera řádila na kurdském severu Iráku už v roce 1999, začátkem roku 2003 před americkou invazí do země postihla jih Iráku kolem Basry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám