Hlavní obsah

Pákistán posiluje jaderný arzenál a staví další reaktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMABÁD

Pákistán údajně v Khušabu severovýchodně od Islámábádu po necelém roce staví již třetí reaktor pro výrobu plutonia. Chce tak prý zlepšit svůj jaderný arzenál, informovala v pátek agentura Reuters s odvoláním na washingtonský Ústav pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS).

Článek

"Pákistán možná došel k závěru, že potřebuje zlepšit svůj jaderný arzenál a vyrobit novou generaci menších a zároveň účinnějších zbraní," uvádí šéf ISIS David Albright a analytik tohoto ústavu Paul Brannen.

Podobně jako před rokem, Albright a Brannen hovoří v této souvislosti o závodech ve zbrojení mezi Indií a Pákistánem.

Nejmenovaný vysoce postavený zástupce pákistánského úřadu pro atomovou energii k tomu odmítl uvést konkrétní podrobnosti; řekl jen, že "se rozšiřuje infrastruktura". Stavba třetího reaktoru je údajně viditelná na satelitním snímku. Až bude zařízení plně v provozu, může mít kapacitu několika stovek megawattů. Údajně se jedná o kopii druhého reaktoru, nicméně jeho stavba postupuje výrazně rychleji.

ISIS již před rokem varoval, že ve druhém reaktoru se dá vyrobit štěpný materiál pro 50 atomových bomb.

Analytici z ISIS vyčítají vládě Spojených států, že tuto záležitost berou na lehkou váhu, protože se bojí riskovat spolupráci s Islámábádem v boji proti terorismu a v případě Indie nechce ohrozit smlouvu, která Dillí umožní nakupovat v USA reaktory a palivo pro ně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám