Hlavní obsah

Turci demonstrovali proti islamizaci státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Tři sta tisíc Turků pochodovalo Ankarou na manifestaci, aby odradili premiéra Recepa Tayyipa Erdogana od jeho kandidatury na prezidentský úřad. Obávají, že za jeho vlády by Turecko ztratilo sekulární charakter, protože by Erdoganovo volební vítězství v květnových volbách otevřelo cestu k prosazení programu islámských kruhů.

Článek

"Turecko je sekulární a takové také navždy zůstane," provolávali účastníci shromáždění, z nichž mnozí mávali nad hlavami národními vlajkami a portréty zakladatele moderního tureckého státu Mustafy Kemala Atatürka. Někteří řečníci napadali Spojené státy a Evropskou unii a vyzývali k obraně tureckých národních zájmů. Policie vyslala do ulic na 10 000 mužů, k žádným vážnějším incidentům však nedošlo.

Současný prezident Ahmet Necdet Sezer se domnívá, že sekulární systém vlády v Turecku je ohrožen vůbec nejvíc od vzniku republiky v roce 1923 a jeho názor v Ankaře podporovala i většina účastníků manifestace. "Jsme tady, abychom hájili zájmy republiky. Obáváme se o sekulární charakter Turecka, pokud by byl Erdogan zvolen prezidentem. Osobně doufám, že se tak nestane," řekl agentuře AP osmadvacetiletý obchodník Sanem Erdem.

Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) soustřeďuje bývalé členy zrušené proislámské Strany ctnosti. Svého kandidáta na prezidentský úřad zveřejní zřejmě 18. dubna a očekává se, že jím bude právě Erdogan. AKP usiluje o reformu politického systému a tvrdí, že jejím cílem není svržení sekulárního režimu v zemi. Od roku 2002, kdy se stala vládní stranou, Turecko zaznamenalo ekonomický růst a zahájilo vstupní rozhovory s Evropskou unií.

Erdogan je podle průzkumů nejpopulárnější politik země a díky početnému zastoupení poslanců AKP v parlamentu má velkou naději na zvolení. Oficiálně však zatím svoji kandidaturu nepotvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám