Hlavní obsah

V Iráku se zřítil ostřelovaný vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americký vrtulník, který ostřelovali vzbouřenci, se ve čtvrtek zřítil u Latífíje jižně od Bagdádu. Zřícení vrtulníku potvrdily irácké bezpečnostní zdroje. Spojené státy jeho ztrátu ještě nepotvrdily, odlehlou venkovskou oblast, kde stroj spadnul, ale uzavřely.

Článek

Podle očitých svědků palba zasáhla bitevní vrtulník Apache u Latífíje, asi 40 kilometrů jižně od Bagdádu. "Viděl jsem na nebi vrtulník, pak jsem uslyšel těžkou palbu," řekl agentuře Reuters nejmenovaný Iráčan. "Helikoptéra se stočila doprava, pak doleva a nakonec tvrdě přistála. Ale nevybuchla." Podle nejmenovaného iráckého velitele byl vrtulník ostřelován protiletadlovým kulometem nebo protiletadlovým rychlopalným dělem.

Spojené státy ztratily v Iráku od zahájení invaze v roce 2003 přes padesát helikoptér, přičemž zahynuly desítky vojáků.

Ve čtvrtek byla také oznámena smrt osmi koaličních vojáků, čtyř amerických a čtyř britských. Čtyři Brity a kuvajtského tlumočníka v noci na čtvrtek zabila nálož nastražená u silnice na předměstí irácké Basry. Další britský voják byl s těžkými zraněními převezen do nemocnice. Od počátku války zahynulo v Iráku 140 britských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám