Hlavní obsah

Bush vyzval Írán, aby propustil 15 britských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident George Bush v sobotu vyzval k propuštění 15 britských námořníků, které týden zadržuje Írán. Jeho íránský protějšek Mahmúd Ahmadínežád tvrdí, že vojáci pronikli do íránských vod a obvinil USA z arogance, když říká opak. "Írán musí vrátit rukojmí. Jsou nevinní, neudělali nic špatného," prohlásil Bush s tím, že námořníci byli fakticky z moře uneseni.

Článek

"Britské okupační síly narušily naše vody. Naše pohraniční stráže je zadržely odborně a statečně. Arogantní mocnosti kvůli svému arogantnímu a sobeckému duchu, tvrdí opak," citovala íránská agentura IRNA Ahmadínežáda.

Íránský velvyslanec v Moskvě Golámrezá Ansarí v sobotu popřel, že by v pátek řekl, že by mohli být britští námořníci postaveni před soud, jak uvedla ruská televizní stanice Vesti-24.

Írán tvrdí, že britští námořníci byli při zadržení 23. března asi půl kilometru uvnitř íránských teritoriálních vod. Británie naopak prohlašuje, že byli ve vodách iráckých, asi tři kilometry od pomyslné hranice. [celá zpráva]

Británie hledá kompromis s Íránem

Británie doufá, že bude moci vyslat do Íránu vysoce postaveného činitele námořnictva, který bude pověřen vyjednat s Teheránem kompromis vedoucí k propuštění 15 britských námořníků. 

Londýn je údajně připraven se zavázat, že britské námořnictvo nevpluje do íránských vod bez předchozího povolení. Nejmenovaný činitel britského ministerstva obrany listu sdělil, že plán vzbuzuje určitou naději na úspěšný posun v současné krizi.

Generála Juliana Thompsona, který před 25 lety velel při válce o Falklandské ostrovy s Argentinou, podle deníku The Sun rozlítilo, že se britští vojáci vzdali Íráncům bez boje. Thompson vystupoval proti pravidlům nastoleným OSN, že se síly operující pod jejím mandátem v Perském zálivu mohou bránit jen v případě bojového napadení.

Podle výsledků průzkumu veřejného mínění oznámených v sobotu agenturou ICM je britské obyvatelstvo rozděleno v názoru, zda by se mělo v krajním případě pro záchranu vojáků použít síly. Zatímco 48 procent jich je proti, 44 naopak by souhlasilo. Jen sedm procent dotázaných se domnívá, že by se Británie měla již dávno k vojenské intervenci chystat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám