Hlavní obsah

Írán chce soudit britské námořníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/LONDÝN

Írán hrozí, že postaví před soud patnáct britských námořníků, které zadržel v pátek. Chce je obvinit z nezákonného vniknutí na íránské území. Britský premiér Tony Blair ale v pondělí uvedl, že námořníci nevnikli do íránských teritoriálních vod. Podle zástupce íránského ministerstva zahraničí jsou Britové v pondělí vyslýcháni.

Článek

Námořníci z fregaty HMS Cornwall byli zadrženi v pátek, když se na dvou člunech vraceli na mateřské plavidlo z inspekční cesty, při níž kontrolovali iráckou loď. Zadržela je studentská milice Basidž patřící k íránským Revolučním gardám, která má blízko k íránskému prezidentovi Mahmúdu Ahmadínežádovi. 

Íránský ministr zahraničí Manučír Mottakí sdělil v New Yorku, že zajatí Britové se účastnili "nezákonného vstupu do íránských teritoriálních vod a tento případ bude řešen soudně".

Britové mají prý vysvětlit, zda se do íránských vod dostali vědomě

Britové prý musejí objasnit, zda se do íránských vod dostali vědomě nebo omylem. "Rozhodneme, až se to vyjasní," řekl Mottakiho tajemník Mostafáví. To podle něj vyplyne z výslechu.

Britský velvyslanec v Íránu Geoffrey Adams se již sešel s představiteli íránského ministerstva zahraničí, aby "tlačil na propuštění našich (britských) občanů". Současně se pokoušel zjistit, kde jsou zadržováni a žádal o styk s nimi. "Čekáme na odpověď," uvedl po návštěvě. 

Podle diplomatických zdrojů nebyla odpověď okamžitá, protože muže zadržela skupina patřící k Revolučním gardám. Úřady, které se toho neúčastnily, si teprve vyjasňují pozici.

Irák podporuje britskou verzi

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí vyzval v pondělí Írán, aby propustil 15 zajatých britských námořníků. Potvrdil britskou verzi incidentu, když řekl, že Britové byli zajati v iráckých výsostných vodách.

Britové "pracovali s koaličními jednotkami, se souhlasem irácké vlády a v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN," uvedl Zibarí v rozhovoru se svým íránským protějškem Manúčehrem Mottakím. Vyzval k propuštění námořníků a požádal Írán, aby záležitost řešil "rozumně".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám