Hlavní obsah

Tálibán dostal výměnou za Itala z vězení své muže

Novinky, The Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánská vláda v úterý přiznala, že výměnou za propuštění italského novináře Daniela Mastrogiacoma vydala radikálnímu hnutí Tálibán několik jeho bojovníků, které dosud věznila. Mastrogiacomo, reportér listu La Repubblica unesený spolu se svým řidičem a překladatelem 5. března v provincii Laškar Gah, byl propuštěn na svobodu v pondělí.

Článek

Výměna zajatců se udála ale příliš pozdě pro Mastrogiacomova afghánského řidiče Svada Aghu, kterého ozbrojenci popravili pro špionáž.

"Ještě teď to vidím," napsal Mastrogiacomo. "Popadli ho čtyři muži a mrskli s ním do písku. Bodli jej do krku. Pořád se nemohl nadýchnout. Nepřestávali dokud neodřízli celou hlavu. Pak si utřeli nože o jeho šat. Hlavu a tělo pak hodili do řeky." Žurnalistův afghánský překladatel zůstává nadále v zajetí a jeho osud je nejasný.

Výměna za bojovníky Tálibánu má mnoho kritiků

Mluvčí afghánského prezidenta Hamída Karzáího potvrdil, že italský novinář byl propuštěn na základě výměny osob. Odmítl ale poskytnout jakékoliv další podrobnosti. Gina Strada, šéfka italské nevládní organizace Pohotovost řekla listu La Stampa, že propuštěných radikálů bylo pět a že jejich výměnu za Mastrogiacoma prosadil prezident Karzáí přes nesouhlas vládního kabinetu.

Cena, jaká byla zaplacena za propuštění italského novináře, vyvolala vlnu kritiky nejen v Afghánistánu, ale také v Itálii. Premiér Romano Prodi navíc dlouhodobě čelí volání z řad vlastní koalice, aby Itálie ukončila vojenskou přítomnost v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám