Hlavní obsah

Izrael popřel plány na jaderný úder proti Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské ministerstvo zahraničí v neděli odmítlo informace britského listu Sunday Times, který napsal, že Jeruzalém má tajné plány útoku na zařízení, která Írán používá k obohacování uranu. K jejich zničení mají být podle britských novin údajně použity i taktické jaderné střely.

Článek

Sunday Times se odvolává na informace několika zdrojů z armády Izraele, podle nichž bude mít izraelské letectvo za úkol zaútočit na íránskou jadernou elektrárnu v Natanzu, těžkovodní reaktor v Aráku a továrnu na zpracování uranu v Isfahánu.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Mark Regev však prohlásil, že jeho země chce vyřešit otázku íránského jaderného programu diplomatickou cestou.

"Izrael podporuje diplomatické úsilí o urychlené a úplné naplnění rezoluce Rady bezpečnosti číslo 1737. Uspěje-li diplomacie, problém může být vyřešen mírově," uvedl Regev.

Na informaci britského listu odmítl reagovat úřad premiéra Státu Izrael Ehuda Olmerta. "Podobné články, jako je tento v Sunday Times, nekomentujeme," řekla Olmertova mluvčí Miri Eisinová.

Sunday Times: piloti nacvičují lety nad Gibraltar

Zatímco ke zničení dvou posledně jmenovaných zařízení má Izrael použít laserem naváděné konvenční bomby, na elektrárnu v Natanzu budou údajně odpáleny střely s jadernými hlavicemi, které explodují hluboko pod zemí, aby se snížily důsledky radioaktivity.

Sunday Times uvádí, že izraelští piloti podnikli v posledních týdnech několik letů nad Gibraltar, aby nacvičili cestu k 3200 kilometrů vzdáleným íránským cílům. Izraelské armáda údajně připravila tři varianty přesunu letounů nad Írán, jedna z nich má vést nad územím Turecka.

Útok jen ve výjimečném případě

Podle zdrojů listu však Izrael počítá s nasazením jaderných střel pouze v případě, že by byl vyloučen konvenční útok a Spojené státy by odmítly intervenci. Sunday Times k tomu dodává, že prozrazení plánů izraelské armády může mít za cíl vyvinout tlak na Teherán, aby zastavil obohacování uranu.

K tomu jej vyzvala rezoluce Rady bezpečnosti OSN schválená loni 23. prosince. Dokument uvaluje na Írán sankce, které Teheránu mimo jiné zakazují obchodovat s jadernými a raketovými materiály a technologiemi. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád však rezoluci odmítl a prohlásil, že jeho země bude v jaderném programu pokračovat.

Hlava Íránu v minulosti proslula tvrdými prohlášeními na adresu židovského státu, který je velkým odpůrcem íránského nukleárního programu. Ahmadínežád mimo jiné vyzval k "vymazání" Izraele z mapy světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám