Hlavní obsah

Íránci jdou vybírat náboženské vedení

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránští voliči budou mít v pátek možnost rozhodnout o složení Shromáždění znalců - v pozadí působícího orgánu, který však má jako jediný právo vybrat nebo odstranit nejvyššího vůdce země, stojícího nad celým establishmentem včetně dnešní mediální tváře náboženského režimu, prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Článek

Pátek bude i dnem místních voleb, mnohem větší pozornost však k sobě strhává právě hlasování o 86členném orgánu, jehož členové jsou vybíráni na osmileté funkční období.

Dosavadnímu vůdci země ájatolláhu Alímu Chámeneímu (67) údajně upadá zdraví. A tak je téměř jisté, že muži, které si Íránci zítra vyberou, budou dříve nebo později hlasovat i o novém vůdci 70miliónové teokracie s nemalými velmocenskými ambicemi, čímž zdánlivě nedůležité volby dostávají velký význam i pro Západ.

V březnu vyšlo najevo, že dosavadní šéf Shromáždění znalců ájatolláh Alí Meškíní (86) umírá na rakovinu. Na obsazení jeho místa i ovládnutí celého orgánu aspirují v principu dva tábory: centristé kolem konzervativního exprezidenta a jednoho z nejvlivnějších mužů v zemi Hášemího Rafsadžáního (72) a fundamentalisté kolem stejně starého ájatolláha Mohammada-Takího Mesbáha-Jazdího, náboženského guru prezidenta Ahmadínežáda.

Mesbáh-Jazdí, jehož protizápadní a tvrdě ideologické názory jsou mimořádné i v íránských poměrech, dokonce aspiruje na místo nejvyššího vůdce. "Jeho nástup by vedl k ještě tvrdšímu, puritánskému režimu a nebyl by dobrou zprávou pro Západ," řekl Ali Ansari z londýnského Královského institutu pro mezinárodní otázky.

Rafsandžání už pružnost ukázal

Uspěje-li ve Shromáždění znalců naopak Rafsandžáního tábor, bude to podle analytiků úder jak pro Chámeneího, tak pro Ahmadínežáda a jeho mocenskou skupinu revolučních radikálů střední generace, která starostu Teheránu v loňských volbách vysunula do svého čela, a pomohla mu tak z role outsidera do prezidentského úřadu.

Za Rafsandžáního Írán např. tajně nakupoval zbraně od Izraelců a Američanů. Lze proto předpokládat, že by svůj účelový pragmatismus mohl uplatňovat i v mezinárodním sporu o íránské jádro, kde nyní Teherán sází spíš na konfrontační styl. Naopak jeden z Mesbáh-Jazdího žáků v únoru řekl, že islám ospravedlňuje i nasazení nukleární zbraně, což ostře kontrastuje s oficiální rétorikou Teheránu i s náboženským výnosem Chámeneího, podle nějž islám zbraně hromadného ničení zakazuje.

Podle exilového serveru IranFocus.com se na některých místech Teheránu objevily nápisy "Bojkotujte propadákové volby mulláhů", přičemž pejorativní termín naráží na fakt, že Shromáždění znalců je ryze náboženský orgán. Má jít o kolektiv špičkových znalců islámu, kteří jsou s to vybrat vůdce země, tedy - v konceptu íránské šíitské teokracie - dočasného vykonavatele boží vůle v zemi i za jejími hranicemi.

Nízká účast sice může ubrat volbám na legitimitě a nahrát disciplinovaným fundamentalistům, avšak nikoli hlasování zmařit. Podobně omezenou váhu má argument některých kritiků, že počet kandidátů připuštěných skrz ideologické a odborné síto do voleb -163 - je nižší než dvojnásobek křesel a že v některých okrscích tedy nepůjde ani o souboj dvou kandidátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Experti nalezli v Íránu plutonium

Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) našli v jednom íránském jaderném zařízení plutonium a stopy obohaceného uranu. Plyne to ze zprávy...

CIA nemá důkazy o íránské jaderné bombě

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) nemá důkazy, že by Írán souběžně s civilním jaderným programem vyvíjel atomovou zbraň. S odvoláním na tajnou zprávu...

Výběr článků

Načítám