Hlavní obsah

Rumsfeld přijel do Iráku poděkovat americkým vojákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odcházející americký ministr obrany Donald Rumsfeld o víkendu nečekaně přijel do Iráku, aby poděkoval vojákům na dvou amerických základnách za jejich těžké nasazení v zemi, kde je situace "vážná a zhoršuje se", jak konstatovala nezávislá kongresová komise k Iráku.

Článek

"Je tam, aby vyjádřil ocenění vojákům a poděkoval jim i jejich rodinám za oběti, které přinášejí," uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany Todd Vician. Podle Pentagonu odletěl Rumsfeld do Iráku v sobotu, žádné další podrobnosti o tom, jak dlouho návštěva potrvá, případně kam Rumsfeld z Iráku zamíří, ale nebyly sděleny.

"V uplynulých šesti letech jsem měl příležitost a řekl bych výsadu sloužit s tou největší armádou na Zemi," řekl Rumsfeld v sobotním projevu k více než 1200 vojáků a námořníků na letecké základně Asad v provincii Anbár. Tato rozlehlá oblast na západě Iráku je baštou povstalců a dějištěm těžkých vojenských operací.

"Dospěl jsem k pevnému přesvědčení, že ta pravá síla armády USA není ve Washingtonu, není v Pentagonu, ani ve zbraních. Je v srdcích mužů a žen, kteří slouží. Je to váš patriotismus, váš profesionalismus a vaše odhodlanost," řekl Rumsfeld.

Nejhorší den v úřadu: informace o týrání vězňů v Iráku

"Cítíme velmi naléhavou nutnost uchránit americký lid od dalšího 11. září," připomněl odstupující šéf Pentagonu teroristické útoky v New Yorku a Washingtonu z roku 2001. Podle něj je zároveň třeba mít při plnění tohoto úkolu trpělivost. "Důsledky selhání jsou nepřijatelné. Nepřítel musí být poražen." Rumsfeld se rovněž setkal s americkými silami v Baládu, asi 80 kilometrů severně od Bagdádu.

Rumsfeldův let do Iráku následoval po emotivním pátečním rozloučení v Pentagonu, kde dosavadní ministr obrany hájil americký postup v Iráku i v Afghánistánu. Přiznal také, že nejhorším dnem v úřadu ministra obrany pro něj byl ten, kdy se dozvěděl o týrání vězňů americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Rumsfeld odchází k 17. prosinci, o den později by ho měl nahradit bývalý šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) Robert Gates.

Reklama

Související články

Rumsfeld odstoupil kvůli prohře republikánů

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld ve středu podal demisi. Důvodem jsou výsledky amerických kongresových voleb, v nichž s největší pavděpodobností vyhráli...

Výběr článků

Načítám