Hlavní obsah

Bush prý chce na válku v přepočtu až 3,5 biliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bílý dům se chystá americkému Kongresu předložit požadavek na 127 až 160 miliard dolarů, což je v přepočtu až 3,5 biliónu korun. Peníze by sloužily na vedení války v Iráku v roce 2007. Pokud Kongres sumu schválí, stane se z této války nejdražší konflikt od druhé světové války.

Článek

O návrhu píše list USA Today. Ministerstvo už dostalo dříve na příští rok na tuto válku 70 miliard dolarů.

Od roku 2001 už Kongres na válku s terorismem schválil 502 miliard dolarů, z toho dvě třetiny pro zásah v Iráku, uvedl list. Nový požadavek, který by měl do zákonodárného sboru dorazit na jaře, by z války proti terorismu učinil dražší konflikt než válku ve Vietnamu.

Bílý dům zmiňovaná čísla označil za předčasná. Před tím, než válka v Iráku v roce 2003 začala, administrativa odhadovala náklady na 50 až 60 miliard dolarů, ačkoli ekonomický poradce Bílého domu Lawrence Lindsey v roce 2002 uvedl, že náklady by mohly být až 200 miliard.

Rostoucí opozice vůči zásahu v Iráku přispěla k vítězství demokratů v listopadových volbách a k tomu, že poprvé od roku 1994 získali kontrolu nad Kongresem.

Bush: Když odejdeme, prohrajeme

Americký prezident v pátek na návštěvě Vietnamu řekl, že Američané v Iráku uspějí jen tehdy, pokud z této země předčasně neodejdou. Přiznal ale, že se země bude muset "takticky přizpůsobit" požadavkům vítězných demokratů, kteří chtějí ze země odejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám